Op zoek naar een job na je studies

Artikel
Op zoek naar een job na je studies

Inschrijven bij de VDAB

Wanneer je na je studies op zoek bent naar een job is het belangrijk om je in te schrijven bij de VDAB. Zo heb je een bewijs dat je werkzoekend bent. Dit is verplicht om later, wanneer je na lange tijd nog geen eerste job vindt, de zogenaamde 'beroepsinschakelingsuitkering' te krijgen. Ook om een gewone werkloosheidsuitkering te verkrijgen moet je kunnen bewijzen dat je werkzoekend bent. De VDAB kan je ook helpen zoeken naar een gepaste job. Zij ondersteunen je ook bij het solliciteren of kunnen je een interessante opleiding of bijscholing aanbieden.

Je kan je op twee manieren inschrijven als werkzoekende:

  • Online via Mijn loopbaan.
    • Ben je nog niet geregistreerd voor Mijn loopbaan? Registreer je dan eerst voor Mijn loopbaan. Tijdens je registratie krijg je de mogelijkheid om aan te vinken dat je je wil inschrijven als werkzoekende. Vink je dit aan en vul je de nodige gegevens in, dan ben je ingeschreven.
    • Ben je al geregistreerd voor Mijn loopbaan? Log dan in op Mijn loopbaan en klik onderaan de startpagina van Mijn loopbaan op de link 'Schrijf je in als werkzoekende'.
  • Telefonisch via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). De consulent mailt nadien je inschrijvingsbewijs of stuurt het op via de post.

De beroepsinschakelingsuitkering en andere uitkeringen

Je bent pas afgestudeerd en je hebt geen werk of je werkt deeltijds, dan moet je je dus zo snel mogelijk inschrijven bij de VDAB. Voor jonge mensen is dit ook belangrijk omdat vanaf dan je 'beroepsinschakelingstijd' van start gaat. Deze 'beroepsinschakelingstijd' bedraagt ongeveer 12 maanden.

Is je 'beroepsinschakelingstijd' voorbij en heb je nog steeds geen voltijds werk, dan kan je in aanmerking komen voor een 'beroepsinschakelingsuitkering'. Om deze uitkering te krijgen, moet je wel nog aan verschillende andere voorwaarden voldoen: je mag niet ouder zijn dan 25 jaar, je moet twee positieve evaluaties van de VDAB gekregen hebben over je zoekgedrag naar werk enzovoort. Lees op vdab.be meer over deze voorwaarden. De aanvraag voor deze uitkering doe je via je vakbond  (ACLVB, ACV, ABVV) of via de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW).

Kom je niet in aanmerking voor deze bijzondere uitkering, en heb je geen of onvoldoende inkomen, dan ga je best na of je niet in aanmerking komt voor een andere vorm van vervangingsinkomen. Lees het artikel 'Geen job, ziek, geen of onvoldoende inkomen: bij wie kan je terecht?' om hierover meer te weten te komen!

 

Delen