Hoe een verzekeraar of mutualiteit kiezen?

Artikel
Hoe een verzekeraar of mutualiteit kiezen?

Hoe een ziekenfonds/mutualiteit kiezen voor je verplichte ziekteverzekering?

De kantoren van ziekenfondsen/mutualiteiten vind je in alle steden en in veel dorpen. Deze kantoren moeten lid zijn van een erkende koepelorganisatie voor ziekenfondsen/mutualiteiten. Dit worden 'landbonden' genoemd. Zie voor informatie over wat de ziekenfondsen allemaal aanbieden, waar ze kantoren hebben en hoe je kan inschrijven op volgende websites. Je kan maar moet hierbij niet kiezen op basis van een bepaalde ideologie:

Een aansluiting bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering mag ook: zie caami-hziv.fgov.be voor meer informatie hierover. Hun aanbod is minder uitgebreid dan wat de andere ziekenfondsen/mutualiteiten aanbieden.

Je kiest best een kantoor van een ziekenfonds bij je in de buurt. Dat is handig als je op zoek bent naar bepaalde informatie of om je papieren te regelen. 

Verder kan je je keuze laten leiden door de ledenbijdrage die je moet betalen en het aanbod dat ze hebben. Sommige zaken zijn verplicht voor een ziekenfonds/mutualiteit zoals de terugbetaling verzorgen van ziektekosten ('het groen briefje bij het ziekenfonds in de brievenbus stoppen'). Maar andere zaken bieden ze bijkomstig aan. Zo betalen sommige ziekenfondsen/mutualiteiten bijvoorbeeld een deel van je lidgeld van een sportclub terug of bieden ze ook niet-verplichte verzekeringen zoals bijvoorbeeld ongevallen- en/of hospitalisatieverzekeringen aan.

Hoe een verzekering kiezen? Wat is nuttig/nodig/noodzakelijk?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig en hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Lees volgende 'sleutelvragen' en controleer de 'checklist' op wikifin.be. 

Hoe je verzekeraar kiezen?

Verzekeringen worden door tal van commerciële ondernemingen aangeboden. Dit zijn private verzekeringsmaatschappijen. Je spreekt over een 'bankverzekeraar' wanneer een bank ook verzekeringen aan haar klanten verkoopt. 

Je kan dus eens bij je eigen bank gaan horen of op hun website kijken of ze ook de verzekering aanbieden die jij wil afsluiten. Ook kan je eens langs gaan bij het verzekeringskantoor waar je al een verzekering hebt of waar bijvoorbeeld je ouders hun verzekeringen hebben afgesloten. Ook kan je online kijken wat andere ondernemingen aanbieden.

Je kan ook binnenstappen in een verzekeringskantoor of bankkantoor waar je nog geen klant bent en vragen wat ze je kunnen aanbieden. Het is hierbij van belang dat je weet of je met een verzekeringsagent dan wel een verzekeringsmakelaar te doen hebt. Een verzekeringsagent zal je enkel verzekeringsproducten van 1 verzekeringsmaatschappij laten zien, die waarvoor hij werkt. Een verzekeringsmakelaar biedt verzekeringen aan van verschillende verzekeringsmaatschappijen. Een makelaar kan je dus helpen om verzekeringen van verschillende maatschappijen onderling te vergelijken.

Wanneer je verschillende verzekeringen van verschillende maatschappijen vergelijkt, moet je niet alleen naar de prijs kijken. Het is ook van belang om goed na te gaan welke risico's ze wel of niet dekken, en wat de precieze voorwaarden zijn waaronder je op geld van de verzekeraar kan rekenen wanneer het misloopt. Vraag het na als je twijfelt! 

 

Delen