Wist je dat...
... een autoverzekering verplicht is?
... een autoverzekering verplicht is?
Artikel
Verzekeringen: wat is dat en waarom?!

Verzekeringen zijn noodzakelijk in onze samenleving. En dit terwijl mensen er vaak zo weinig van af weten. Dit komt onder andere omdat er weinig informatie over wordt gegeven, bijvoorbeeld op school, en omdat verzekeren dikwijls gepaard gaat met ingewikkelde contracten en kleine lettertjes... Maar waarover gaat het? Welke verzekeringen zijn verplicht, welke zijn zeker aan te raden en welke zijn er eigenlijk niet echt nuttig?

Artikel
Wanneer moet je voor je eigen aansluiting bij de mutualiteit zorgen? Wat is de Vlaamse Zorgkas?

Zolang je onder de vleugels van je ouders woont of in een andere situatie waarbij je zelf je mutualiteit niet moet regelen, lijkt dit misschien een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Op een dag is het tijd dat je dit zelf in orde brengt omdat je op eigen benen staat of simpelweg omdat je de leeftijd hebt waarop je dit soort zaken op je eigen naam hebt staan. Maar wanneer is het nu zo ver?

Artikel
Hoe een verzekeraar of mutualiteit kiezen?

Een verzekeraar kiezen is voor veel mensen iets waar ze niet over nadenken. Meestal is het de verzekeraar die je via je ouders kent of die je via vrienden en kennissen leert kennen. Het komt ook voor dat je 'makelaar' je bepaalde verzekeraars voorstelt, waar je dan op ingaat. Dat klinkt misschien bekend maar wel verwarrend. Lees hier meer zodat het duidelijker wordt! 

Artikel
De prijs van je verzekeringen: wat moet je weten?

De meeste verzekeringen zijn niet gratis. Je betaalt er een prijs voor. Dit is de verzekeringspremie. De prijzen verschillen onderling en kunnen soms erg duur worden. Het is dus geen overbodige actie om prijzen te vergelijken en om na te gaan welke de prijs is van de verzekering die voor jou voldoende beschermt. Lees het hier.

Artikel
Opgepast voor de kleine lettertjes!

Als je een verzekering aangaat, moet je een contract tekenen. Dit contract bevat alle informatie over de verzekering die je koopt. Lees het goed! Neem je tijd om alles te lezen en vragen te stellen aan de verkoper over de dingen die je niet begrijpt. Onderteken de papieren niet tot zolang je voldoende uitleg hebt gekregen. Helaas is de taal van een contract vaak onbegrijpbaar en zijn de hoeveelheid kleine lettertjes zoveel dat je het niet gelezen krijgt... De verkoper is verplicht jou voldoende toelichting te geven! Vraag ernaar. Lees hieronder welke informatie je zeker goed moet begrijpen uit je contract vooraleer je je handtekening zet.

Artikel
Verzekeringen beëindigen

Wanneer je een verzekering hebt en je wil er om de één of andere reden van af, dan moet je die opzeggen. Dit is belangrijk. Je wil immers niet betalen voor een verzekering die je niet meer wenst of nodig hebt. Bij deze opzeg horen echter bepaalde regels. Je kan in veel gevallen je contract niet zomaar op elk moment stop zetten. Lees hier de informatie die je moet nagaan als je een verzekering wil stop zetten.

Hulp en AdviesNood aan een goed gesprek? Zit je nog met vragen of heb je concreet advies nodig?
Hier vind je alle nuttige adressen en contactgegevens van organisaties die je met raad en daad kunnen bijstaan.