Taxi? Is dat een optie?

Artikel
Taxi? Is dat een optie?

Taxi nemen in België

Veel mensen die in de stad wonen, hebben geen auto. Ook studenten hebben soms nog lang geen auto. Dan ben je dus aangewezen op andere mogelijkheden om je te verplaatsen. Dit kan de bus of de trein zijn, maar er rijden ook taxi’s… Is dat eigenlijk een goed idee?

In België is een taxi nemen erg duur. Daarom wordt het weinig gedaan. Er is ook weinig informatie die aangeeft waar je aan toe bent als je een taxi neemt. Via taxiprijs.be kan je de prijs van een taxi berekenen. Deze geeft echter een richtprijs, maar is niet helemaal correct…

Wat moet je weten als je een taxi wil nemen?

Als je een taxi neemt:

  • Moet de taxi uitgerust zijn met een meter die automatisch de prijs berekent. De chauffeur mag niet zelf de prijs berekenen, het moet zichtbaar zijn op de meter.

  • Weet dan dat je een ‘instapprijs’ betaalt. Dit is een prijs die al gerekend wordt van zodra je instapt.

  • De instapprijs is goedkoper overdag dan ’s nachts.

  • De prijs per kilometer wordt bijgeteld bij de instapprijs.

  • De prijs per kilometer kan verschillen binnen een zone en er buiten. Bijvoorbeeld binnen de stad en erbuiten.

  • Neem een erkende taxi. Je vindt ze in de stad en aan het station.

  • Wachtgeld betekent een kost per minuut wanneer de taxi stilstaat aan lichten of in de file; zodra een taxi in Brussel trager rijdt dan 19 km/u loopt de kilometerprijs niet meer, en schakelt de taximeter automatisch over op het wachtgeldtarief, namelijk 0,5€ per minuut.

Een voorbeeld voor als je een taxi neemt in Brussel:

 

INSTAPGELD

TARIEF 1 / km

TARIEF 2 / km

WACHTTIJD / UUR

Van 6u tot 22u

2.40 €

1.80 €

2.70 €

30.0 €

Van 22u tot 6u

4.40 €

1.80 €

2.70 €

30.0 €

 

Het tarief 1 (1.80 euro) geldt voor ritten binnen de zone en tarief 2 (2.70 euro) geldt voor ritten buiten de zone. Jaarlijks worden deze tarieven aangepast in functie van de index van de consumptieprijzen.

Noch de chauffeur, noch de reiziger mogen en kunnen de ritprijs manueel berekenen of controleren. Een taximeter conform de regels is verplicht en altijd aan boord. Die is zo afgesteld dat hij automatisch de correcte prijs berekent. De reiziger ontvangt aan het einde een ticket waarop hij kan nagaan of de rit gegevens kloppen.

PickMeUp

Met de app PickMeUp kan je in bepaalde steden met een druk op je smartphone een taxi bestellen bij jouw in de buurt. Handig! Tot nu toe werkt de app wel maar alleen in Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge. Surf naar pickmeup.be voor meer informatie en om de app te downloaden.

Delen