Carpoolen / auto delen / auto huren

Artikel
Carpoolen / auto delen / auto huren

Carpoolen

Bij carpoolen laat iemand met de auto andere personen meerijden die dezelfde richting uit moeten. Niks bijzonder dus. Het is hetzelfde als wanneer je met vrienden naar een concert zou gaan en jullie allemaal met 1 auto daar naartoe rijden en terug komen.

Het begrip 'carpoolen' werd bekend toen het gepromoot werd als oplossing voor files indien mensen meer samen naar hun werk zouden rijden. Men zag (en ziet nog steeds) vaak dat de dagelijkse files naar en van het werk bestaan uit auto's waar slechts één persoon in zit. Sindsdien zijn er 'carpool-parkings' aangelegd vooral bij op- en afritten van snelwegen zodat de samenrijders een gemakkelijke plaats hebben om af te spreken. Websites zoals carpool.be en blablacar.be helpen mensen bij elkaar te brengen die eenzelfde weg kunnen afleggen. Soms moet er wel een (kleine) vergoeding betaald worden aan de chauffeur.

Interessant om naar festivals of concerten te gaan, is de website eventpool.be waar je kan nakijken of je misschien met iemand uit jouw buurt naar een evenement kan meerijden. Zeker handig wanneer je met het openbaar vervoer 's avonds laat een probleem hebt om terug thuis te geraken.

Autodelen

Heb je zelf niet zo vaak een auto nodig en geldt dit ook voor andere personen, dan zou je er over kunnen nadenken samen met andere personen een auto aan te kopen. Dan kan je de aankoopkosten, onderhoudkosten enzovoort delen. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld op autopia.be.

Er bestaan ook organisaties die auto's kopen die dan gedeeld gebruikt kunnen worden door hun leden. Als je lid bent, betaal je inschrijfgeld om gebruik te kunnen maken van die auto's. Je moet wel nog bijbetalen per keer dat je gebruik maakt van een auto. Natuurlijk moet je dan ook nog je eigen benzine betalen. Een voorbeeld is cambio.be.

Auto huren

Heb je maar af en toe een wagen nodig, dan is een auto huren op dat moment nog een optie. Heb je per uitzondering een veel grotere wagen of camion nodig, bijvoorbeeld om te verhuizen, dan is huren ook een goede keuze. Je kan hiervoor terecht bij commerciële bedrijven zoals rentacar.be of avis.be. Via caramigo.be kan je ook een auto huren van privépersonen.

Delen