Werkstudent en studentenwerk

Artikel
Werkstudent en studentenwerk

Werkstudent vs. studentenwerk

Veel jongeren die studeren, doen naast hun studies ook nog een studenten-job om wat extra centen bij te verdienen.

Anders is de situatie van werkstudenten. Dit zijn personen die een al een vaste job hebben en die daarnaast ook studeren.

Studeren en een studentenjob

Om wat extra budget te hebben als student, kan je een studentenjob zoeken.

Let er dan wel op dat je je aan alle voorwaarden houdt die gelden voor studenten die bijklussen. Zo mag je bijvoorbeeld maar 50 dagen per kalenderjaar werken en mag je maar een bepaald bedrag verdienen. Werk je meer, dan zal je belastingen moeten bijbetalen en/of kunnen je ouders de kinderbijslag verliezen. Lees hierover meer in het artikel 'studentenjob'.

Werken en studeren

Je bent een werkstudent als je een vaste job hebt en je dit combineert met een hogere studie. Veel hogescholen en universiteiten hebben voor deze personen een bijzondere regeling uitgewerkt zodat deze combinatie meer haalbaar wordt. Zo kunnen deze studenten bijvoorbeeld vrijgesteld worden van het moeten bijwonen van bepaalde lessen of krijgen ze een aangepast examenschema. Informeer je hierover bij je hogeschool of universiteit alvorens je in te schrijven. De regels en omstandigheden verschillen immers van school tot school.

Delen