Wat zal ik eigenlijk verdienen na mijn studies?

Artikel
Wat zal ik eigenlijk verdienen na mijn studies?

Wat zal ik eigenlijk verdienen als ik ga werken?

Het is eigenlijk onmogelijk op voorhand te zeggen hoeveel je zal verdienen nadat je bent afgestudeerd. Verder is het niet zo dat iedereen die eenzelfde job uitoefent hiervoor evenveel centen krijgt voor hetzelfde werk.

Dit hangt onder meer af van het bedrijf waarvoor je gaat werken en welke lonen zij aanbieden, welke functie je krijgt binnen dat bedrijf, hoe goed je je loon kan onderhandelen met je werkgever voor je begint te werken of wanneer je opslag vraagt enzovoort. 

Wil je wat meer zicht op hoeveel men verdient met welk diploma en job, surf dan bijvoorbeeld eens naar jobat.be.

Wat heeft mijn diploma met mijn inkomsten te maken?

Een diploma hoger onderwijs kan ervoor zorgen dat je later meer zal verdienen dan iemand die niet gestudeerd heeft of die een ander diploma heeft behaald.

Dit is in de praktijk ook wel niet altijd het geval. Zo kan het best zijn dat een loodgieter die na zijn 7e jaar beroepsonderwijs op zijn 19e als zelfstandige begint, meer verdient dan iemand die tot zijn 22e studeert en dan een job vindt bij een bedrijf of de overheid.

Het doel van het halen van een diploma heeft voor velen niet zozeer te maken met het loonbriefje dat ze later zullen krijgen. Voor de meesten betekent het halen van een bepaald diploma dat ze later voor jobs zullen kunnen solliciteren die ze graag doen en die aansluiten bij hun interesse. Heb je geen diploma, dan heb je vaak minder keuze in jobs die je kan doen.

 

Delen