Studeren

Studeren

Op deze webpagina vind je meer informatie over de financiële kanten van het levensmoment "Studeren". Volgende artikels kan je hier terugvinden: Hoeveel kost studeren? - Wie moet er voor mijn hogere studies betalen? Wanneer heb ik recht op financiële steun?Op kotWat kost je studentenleventje: uitgaan en zo...Werkstudent en studentenwerkWat zal ik eigenlijk verdienen na mijn studies? 

Wist je dat...
... 1 op 3 ouders op voorhand moet sparen om later de hogere studies van hun kinderen te kunnen betalen?
... 1 op 3 ouders op voorhand moet sparen om later de hogere studies van hun kinderen te kunnen betalen?
Artikel
Hoeveel kost studeren?

Studeren is belangrijk om een diploma te behalen waar je in de toekomst mee kan gaan werken. Je diploma kan een groot verschil maken in je latere leven. Helaas is er een kostenplaatje verbonden aan studeren. Dat is voor sommige ouders belangrijk om rekening mee te houden wanneer hun kinderen gaan studeren. Maar ook voor jongeren zelf is het interessant om alle kosten die bij studeren komen kijken, even onder de loep te nemen...

Artikel
Wie moet er voor mijn hogere studies betalen? Wanneer heb ik recht op financiële steun?

Voor veel jongeren is het vanzelfsprekend dat hun ouders voor hun studies betalen. Maar dat is niet voor iedereen zo. Misschien heb je al gewerkt en wil je nu pas gaan studeren? Misschien kunnen je ouders er niet voor betalen of wil je zelf je studies bekostigen. Verschillende situaties dus, met verschillende zaken die je je hierbij kan afvragen...  

Artikel
Op kot

Veel jongeren gaan 'op kot' wanneer ze aan hun hogere studies beginnen. Dit kan onder verschillende vormen: de ene student deelt een huis, de andere gaat op 'peda' of heeft een eigen kot. Wanneer je op kot gaat, start je voor een groot stuk een zelfstandig leven. Je woont (in de week) niet meer thuis, je kiest zelf waaraan je je budget besteedt, je moet zelf zorgen voor eten en drinken, je hebt je tijdsbesteding volledig zelf in de hand enzovoort. Kortom er komt toch heel wat bij kijken!

Artikel
Wat kost je studentenleventje: uitgaan en zo...

Het studentenleven, dat is vaak heel plezant! Naast de lessen en studeren is er tijdens het jaar heel wat mogelijkheid tot uitgaan op allerhande manieren: de cinema, op café of naar een fuif, een etentje,... Natuurlijk kost dit allemaal geld en is een goede rekenoefening aan de orde om te weten waar je aan toe bent! Wat is er aan uitgaansmogelijkheden als student en hoeveel kost dat? Hoe kan ik optimaal uitgaan en er toch voor zorgen dat mijn geld niet op is na dag 2?

Artikel
Werkstudent en studentenwerk

Als je wil studeren terwijl je al aan het werk bent, of je wil een job uitoefenen om wat bij te verdienen als student, dan is het belangrijk om je goed te informeren. Deze zaken zijn aan strikte regelgeving onderworpen.

Artikel
Wat zal ik eigenlijk verdienen na mijn studies?

Studeren is één ding, gaan werken is een ander. Daar draait het uiteindelijk om: na je studies een job zoeken en je eigen inkomen verwerven. Helaas ligt het inkomen dat je in het begin zal verdienen vaak onder de verwachtingen... Zo denken heel wat jongeren dat zij met hun eerste job al 2000 euro netto zullen verdienen, maar dit is maar voor weinigen weggelegd. Een blik op de stand van zaken!

Hulp en AdviesNood aan een goed gesprek? Zit je nog met vragen of heb je concreet advies nodig?
Hier vind je alle nuttige adressen en contactgegevens van organisaties die je met raad en daad kunnen bijstaan.