Impulsaankopen: iedereen laat zich wel eens vangen!

Artikel
Impulsaankopen: iedereen laat zich wel eens vangen!

Een impulsaankoop is een aankoop die je niet gepland had om te doen.

De meeste winkels zijn er echter helemaal op gericht om ons te verleiden tot een laatste, snelle aankoop. Aan de kassa in de supermarkt zijn rekken aangebracht met producten die voor veel mensen verleidelijk zijn. Ook boekenwinkels, benzinestations en cafetaria's hebben vaak bij de kassa een plek ingericht voor impulsaankopen. Meestal is dit snoep, muntjes, chocolade, chips en andere zaken die veel mensen graag eten.

Bij parfumeries, bijvoorbeeld, staan bij de kassa kleine artikelen zoals sieraden en lipsticks, die bedoeld zijn om de verkoop via impulsaankopen te vergroten. Boekenwinkels zullen impulsaankopen stimuleren door goedkope, eenmalige uitgaven of bestsellers, maar ook artikelen in aantrekkelijke kleuren zoals balpennen of stickers, bij de kassa te leggen. In kledingzaken zijn het dan weer accessoires zoals sjaals of sieraden.

Bij veel winkels is de kortste weg van de ingang naar de kassa een relatief lange route. Op deze route zijn, net als bij de kassa, grote bakken te vinden met aantrekkelijke aanbiedingen. Elke bezoeker moet er passeren om aan de kassa te geraken. Ook deze zijn erop gericht om impulsaankopen op te wekken.

Je hebt er misschien ook wel eens op gelet dat winkels hun 'interieur' af en toe veranderen. Ook het herindelen van de winkel is een manier om meer te verkopen. Als mensen elke maand opnieuw moeten zoeken naar hun product, zien ze meer producten, wat de kans op een impulsaankoop vergroot.

Impulsaankopen overkomen ons dus allemaal wel eens. Het helpt als je weet dat de winkels ons willen verleiden tot aankopen die we niet gepland hadden. Stel jezelf steeds de vraag of de aankoop past in je budget en of je het zelf echt wel wil of nodig hebt. Misschien is het omdat het zo mooi aangeprezen staat in de winkel dat je denkt dat je het moet kopen... Twee keer nadenken is dus de boodschap!

Delen