Ik koop (niet) dus ik ben (niet)

Artikel
Ik koop (niet) dus ik ben (niet)

Een vraag waar we soms mee geconfronteerd worden is ‘wie ben ik?’ Al dan niet bewust nemen we verschillende sociale rollen op. Zo zijn we dochter of zoon, zus of broer, vrouw of man, vader of moeder, verkoper, arbeider, … . Voor sommige aspecten van onze identiteit kunnen we kiezen. Deze zorgen ervoor dat we tot een bepaalde (sub)groep horen. Zo kunnen we voetballer, student, volleyballer, turnster, emo, grunger, hipster, gitarist, … zijn.

We zijn allemaal sociale wezens. Het is dan ook normaal dat je de behoefte hebt om bij een bepaalde groep te kunnen horen. Je bent je er niet altijd van bewust, maar om bij een bepaalde groep te kunnen horen, moet je beantwoorden aan vereisten. Zo moet je voldoen aan kledingvoorschriften, moet je je op een bepaalde manier gedragen en moet je beschikken over de juiste accessoires.

Zo moet je als student een studentenkaart, schoolboeken en in sommige scholen zelfs een uniform in bezit hebben. De directeur van een bedrijf zal op zijn manier een auto aanschaffen die gelinkt is aan status en betrouwbaarheid. Hij verschaft door het aankopen van deze auto automatisch een bepaald aanzien. In de andere richting kan dit ook werken. Wanneer je in armoede leeft, kan je dit proberen te verdoezelen door enkele ‘statussymbolen’ aan te kopen zoals een dure smartphone. De reclamewereld stelt je hier voortdurend op de proef. Ze proberen om producten bepaalde waarden toe te eigenen die inspelen op je identiteit en emoties.

Tips om bewuste aankopen te doen:

  • Vraag jezelf af welke waarde je linkt aan een aankoop of merk.
  • Bedenk een creatief alternatief voor een dure aankoop.
  • Blijf jezelf!
  • Gebruik www.budgetplanner.be om na te gaan of je budget hebt voor een duurdere aankoop.

 

 

Delen