Ik heb spijt van een aankoop: wat kan ik doen!?

Artikel
Ik heb spijt van een aankoop: wat kan ik doen!?

Herroepingsrecht?

In sommige gevallen kan je je na je aankoop toch nog bedenken. Je kan dan je aankoop 'herroepen'. Dit betekent dat jij het product terug geeft aan de verkoper en dat de verkoper aan jou je geld teruggeeft.

Dit is handig bijvoorbeeld wanneer je spijt hebt van een aankoop, omdat je het product eigenlijk toch niet 'mooi' vindt, omdat je je hebt laten 'verleiden' een aankoop te doen die je niet wou, omdat je eigenlijk niet voldoende geld hebt voor die aankoop enzovoort.

In de winkel

Heb je iets in een winkel gekocht dan heb je geen recht om je aankoop te herroepen. Dit wil zeggen dat een verkoper niet verplicht is om het product terug te nemen en je jouw geld terug te geven.

Het is echter niet verboden voor een winkel om jou herroepingsrecht te geven. In veel winkels kan je dus wel degelijk terug komen op je aankoop. Vaak geeft men je geld niet terug in cash, maar krijg je een aankoopbon ter waarde van de prijs van het artikel dat je terug brengt, die je in hun winkel kan gebruiken om iets anders te kopen.

Aankopen op het internet of via de telefoon

Heb je op internet of via de telefoon iets gekocht, dan heb je meestal wel herroepingsrecht. Dit houdt in dat je 2 weken bedenktijd hebt om het product nog terug te geven of niet. Je moet het product dan terugsturen naar de verkoper die je dan jouw geld moet teruggeven. Dit kan je dan wel iets kosten, met name wat je moet betalen voor de terugzending. Het product mag uiteraard ook niet zichtbaar gebruikt zijn.

Dat je een herroepingsrecht hebt wanneer je via internet of de telefoon iets kocht, dat is de regel. Enkel per uitzondering heb je dit recht niet. Dit is bijvoorbeeld zo na de aankoop van verzegelde audio- en verzegelde video-opnamen en verzegelde computerprogrammatuur waarvan de verzegeling na levering is verbroken. Dit is bijvoorbeeld ook zo na de aankoop en de levering van kranten, tijdschriften of magazines, met uitzondering van overeenkomsten voor een abonnement.

Lees meer over dit herroepingsrecht op economie.fgov.be.

Verkoop aan huis en andere verkopen die niet in een winkel plaatsvinden

Heb je iets gekocht van een 'huis-aan-huis-verkoper' dan heb je ook 2 weken de tijd om van die verkoop af te zien en ze te herroepen. Hetzelfde geldt voor aankopen die niet in de winkel gebeuren, maar bijvoorbeeld gewoon op straat. Ook hier zijn er wel bepaalde uitzonderingsgevallen waarin je dit herroepingsrecht niet hebt.

Lees meer over dit herroepingsrecht op economie.fgov.be.

Consumentenkredieten, verzekeringscontracten, contracten met een huwelijksbureau...

Bij sommige aankopen heb je een herroepingsrecht en dit ongeacht de aankoop die je deed in de winkel, via de telefoon of aan huis. Zo kan je bijvoorbeeld in de meeste gevallen binnen de 14 dagen afzien van een krediet dat je bent aangegaan bij een kredietgever.

Lees meer over dit herroepingsrecht op economie.fgov.be.

Delen