De indeling van de supermarkt: niets is toeval!

Artikel
De indeling van de supermarkt: niets is toeval!

De meeste supermarkten beginnen met de ‘groenten en fruit’- afdeling. De frisse en kleurrijke afdeling doet je je meteen goed voelen. Iets gezonds in de winkelkar zien liggen, zorgt ervoor dat je ook wel één of meerdere zoete dingen durft te kopen, zonder schuldgevoel. De winkel laat op zijn beurt ook zien dat er verse producten zijn, wat zeer positief overkomt.

Meestal zijn supermarkten ingedeeld per dagdeel. Na de groenten en fruit, komt men vaak het vlees en vis tegen om daarna andere dingen aan te bieden om het avondmaal te vervolledigen. Deze indeling stimuleert je onbewust om een betere en snellere keuze te kunnen maken. Alledaagse producten zoals melk, water, toiletpapier, ... staan vaak eerder achteraan in de winkel. Wanneer je deze producten nodig hebt, moet je heel de winkel door en is de kans groter dat je onderweg toch ook nog iets anders koopt.

Je zal ook misschien al opgemerkt hebben dat de merkproducten op ooghoogte staan en de goedkopere of witte producten eerder onderaan in de rekken terug te vinden zijn. Dit is uiteraard bewust door de supermarkt gedaan. De producten waar de winkel het meest aan verdient, vind je op ooghoogte. De meest populaire producten staan in het midden van het gangpad. Ook hierdoor word je als consument verplicht om het gangpad in te lopen en bestaat de kans dat je andere producten bij in de winkelkar legt. Ook aan de kassa onderneemt men extra inspanningen om consumenten te verleiden. Snoep, speelgoed, boekjes, … worden aan de kassa tentoongesteld. Dit is slim gezien. Wanneer je staat te wachten, kan je je nog snel bedenken en een snoepje mee grabbelen. Ook voor ouders met kinderen is dit een extra beproeving. Als laatste gebruikt men ook kleuren, geuren en muziek om op de emoties van consumenten in te spelen.

Hoe kan je hier nu aan weerstaan? Hoe voorkom je dat je met extra boodschappen de deur uitgaat? 

  • Werk altijd met een boodschappenlijstje. Noteer vooraf grondig welke boodschappen je nodig hebt en wijk hier in de winkel niet van af. Vermijd impulsaankopen.
  • Ga winkelen met een volle maag. Als je honger hebt, heb je de neiging om meer te kopen.
  • Laat kinderen thuis of spreek op voorhand duidelijk af wat kan en wat niet.
  • Plan je inkopen zoveel mogelijk. Zo hoef je niet dagelijks naar de winkel.
  • Indien je niet veel nodig hebt, vermijd dan het gebruik van een winkelkar. Hoe meer plek je hebt, hoe meer je mee kan nemen. Vaak vind je in de winkel ook kleinere mandjes terug.
Delen