Online aankopen

Artikel
Online aankopen

Hoe werkt online shopping?

Met online shoppen bedoelen we dat je via een website een product kiest en betaalt en je het nadien bij je thuis geleverd krijgt.

Dit brengt bepaalde risico's met zich mee: is het wel een website van een echte onderneming en geen oplichting? Gaan ze het product leveren dat je besteld hebt? Is het hetzelfde product dat afgebeeld was op de website? Waar kan je terecht indien je niet tevreden bent?

Tips om betrouwbare sites te vinden

Controleer of de webwinkel de reglementering voor online verkopen opvolgt. Dat zal u een idee geven van de ernst van uw virtuele verkoper. Webwinkels moeten duidelijke en nauwkeurige informatie geven over:
 
  • De identiteit van de verkoper en zijn activiteit
  • De voornaamste kenmerken van de verkochte goederen of diensten
  • De prijs: het moet duidelijk zijn of de BTW en de verzendingskosten in de prijs inbegrepen zijn 
  • De betalingswijze
  • De manier waarop u goederen kan terugsturen of weigeren, en ook de kosten die daarmee verbonden zijn
  • De geldigheidsduur van een aanbod

De online verkoper moet eveneens duidelijk op de website aangeven: 

  • Wat u precies moet doen om de koop af te sluiten
  • De contactgegevens van de helpdesk
  • Of een contract wordt gearchiveerd en - indien ja - hoe u die archieven kan raadplegen

Wat als ik een miskoop gedaan heb of als ik me bedacht heb en het product toch niet wil?

Heb je op internet iets gekocht, dan heb je meestal een herroepingsrecht. Dit houdt in dat je 2 weken bedenktijd hebt, en dat je binnen die termijn van de koop kan afzien. Je moet het product dan terugsturen naar de verkoper die je dan jouw geld moet teruggeven. Dit kan je dan wel iets kosten, met name wat je moet betalen voor de terugzending.

Dat je een herroepingsrecht hebt, wanneer je via internet iets kocht, is de regel. Per uitzondering heb je dit recht niet. Dit is bijvoorbeeld zo na de aankoop van verzegelde audio- en verzegelde video-opnamen en verzegelde computerprogrammatuur waarvan de verzegeling na levering is verbroken. Dit is bijvoorbeeld ook zo na de aankoop en de levering van kranten, tijdschriften of magazines, met uitzondering van overeenkomsten voor een abonnement.

Lees meer over dit herroepingsrecht op economie.fgov.be.

Luister naar Jacky Zwam!

De overheid heeft een campagne over dit thema opgezet “E-SHOP-DEFENSE: online shoppen kan ook veilig”. Het doel is om jou als consument in staat te stellen veilig en zonder risico’s aankopen te doen op het internet. Een deel van de campagne bestaat uit filmpjes waar je tips krijgt over hoe je veilig op het internet aankopen kan doen. Dit is er alvast eentje:

Surf naar e-shop-defense.be om al de filmpjes te bekijken.

Je kan verder ook nog goede tips terugvinden om veilige internetaankopen te doen  op wikifin.be.

Delen