Schulden: wanneer moet je je zorgen maken?

Artikel
Schulden: wanneer moet je je zorgen maken?

Wat zijn schulden?

Schulden heb je eigenlijk meteen als je iemand een bedrag moet betalen dat je nog niet hebt betaald. Zolang je bijvoorbeeld je broer zijn geld dat je van hem leende nog niet hebt terug betaald of zolang je je gsm-factuur nog niet betaald hebt, heb je schulden.

Let hierbij op: je krijgt altijd een datum op de factuur die zegt wanneer het bedrag moet betaald zijn. Doe je dat niet, dan komt er vaak een extra som geld bij. Je zal dan een ‘aanmaning’ of herinnering krijgen dat je je factuur nog niet hebt betaald, met een verhoging van je schuld.

Als je een huis koopt, dan ga je een hypothecaire lening aan bij de bank. Dat is meestal een lening die je jarenlang afbetaalt, omdat het zo’n groot bedrag is. Zo lang je deze niet afbetaald hebt, heb je dus een schuld bij de bank.

Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat veel mensen schulden hebben. Dat is ook normaal. Als je je leningen en kredieten netjes kan betalen, dan kan je zonder probleem een aantal schulden hebben.

Wanneer zijn ze een probleem?

Toch heb je best niet te veel schulden. Schulden kunnen een probleem worden wanneer je ze niet meer kan betalen. Let hierbij op: het kan beginnen met een klein probleempje, maar helaas kan dit snel een groter probleem worden. En soms tot dat je tot over je oren in schulden zit en je niets meer begrijpt van hoeveel je nu nog aan welke schuldeiser moet betalen.

Een voorbeeldje:

Stel je voor dat je je gsm-factuur van 15 euro in de maand februari niet op tijd hebt betaald. Je zit krap bij kas en je wil het uitstellen tot de volgende maand. Dan krijg je een tijdje later een herinnering om deze te betalen. Er zal misschien 7 euro extra bij komen omdat je niet op tijd hebt betaald: 22 euro dus. Ondertussen is de factuur van maart ook al toegekomen, dus deze komt er ook bij. Ondertussen was je ook vergeten dat in maart ook de jaarafrekening van je elektriciteit moet betalen. Je moet nog 115 euro betalen. Maar je zit opnieuw krap bij kas. Je stelt voor om je huur van 550 euro eens niet te betalen zodat je je andere rekeningen kan aflossen. Je hebt immers ook nieuwe schoenen nodig. Je rekeningen die je achter stond heb je betaald. Je krijgt echter in de maand april een aanmaning voor de huur van de maand maart die je had uitgesteld en je moet natuurlijk ook de huur van april zelf nog betalen, in totaal 1100 euro. Dat heb je niet. Dus stel je het opnieuw uit...

Dit is het begin van een situatie die kan escaleren tot een schuldenprobleem waar je zelf niet meer aan uit geraakt. Deze situatie is niet goed. Uitstellen van betalen is zelden een oplossing.

Wanneer je het overzicht verliest, angstig wordt en geen mogelijkheid ziet om je achterstallige betalingen bij te benen zodat je met elke schuldeiser terug op schema zit, dan heb je een probleem. Laat je helpen.

Wat kan je doen?

Spreek erover met iemand die je vertrouwt en die je misschien kan bijstaan

Als je de aanpak van je problemen niet alleen aankan, is de eerste stap die je kan zetten iemand in vertrouwen nemen en erover praten. Vraag die persoon om raad en vraag of hij/zij jou wil helpen bij het aanpakken van jouw problemen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Deze persoon kan samen met jou contact opnemen met de schuldeisers om hen te vragen naar een afbetaalplan dat voor jou haalbaar is. Als je contact opneemt met je schuldeiser en je probleem uitlegt, dan kan het zijn dat zij bereid zijn om afspraken met jou te maken.

  • De persoon die jij vertrouwt, kan jou bijstaan als je contact opneemt met het JAC, het CAW of het OCMW van jouw gemeente. Het is niet altijd simpel om de stap naar hulp te zetten. Als iemand kan mee gaan in het begin, kan dit voor jou een duwtje in de rug betekenen.

  • Als je niemand in vertrouwen wil of kan nemen, neem dan meteen zelf contact op met iemand van het JAC, het CAW of het OCMW van jouw gemeente.

Soms zijn je problemen zo groot geworden dat je niet meer zonder professionele hulp kan. Dan is het erg belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de diensten die jou kunnen helpen! Lees het volgende puntje.

Zoek professionele hulp

Het is erg belangrijk dat je bij vraag naar hulp bij jouw schulden, de juiste hulp krijgt. Daarom neem je best meteen contact op met de mensen die hiervoor geschoold zijn en jouw schulden met kennis van zaken kunnen aanpakken. Deze stap kan je een aantal voordelen bieden:

  • Het kan je meer rust bieden dat iemand die weet hoe het moet, jouw schulden helpt aan te pakken.

  • Schuldeisers zullen bij contact met een hulpverlener misschien tegemoetkomingen doen die voor jou haalbaar zijn.

Professionele hulp krijg je van den mensen van het JAC, het CAW en het OCMW van jouw gemeente. Aarzel niet te bellen of even langs te gaan om jouw probleem uit te leggen! Ga naar volgende website om te checken welk JAC of OCMW of CAW jou verder kan helpen:

Bekijk ook eens volgende filmpjes over welke hulp kan worden aangeboden

Heb je niet al te grote schuldproblemen of heb je het vooral moeilijk met het afstemmen van je uitgaven en inkomsten, dan zijn budgetbegeleiding of budgetbeheer, al dan niet in combinatie met schuldbemiddeling, de meest passende hulpvormen:

Is je schuldenproblematiek zeer ernstig dan is een collectieve schuldenregeling een mogelijke oplossing:

 

Delen