Jong en in de schulden: ver van mij bed?!

Artikel
Jong en in de schulden: ver van mij bed?!

Je ouders zitten in de schulden

Het kan zijn dat je ouders in de schulden zitten en dat je al vroeg te maken kreeg met de gevolgen hiervan. Misschien wist je dat je ouders sommige rekeningen niet konden betalen, of dat ze heel krap bij kas zaten op het einde van de maand. Het kan zijn dat je ouders jou het gevoel gaven dat leningen aangaan een oplossing konden bieden voor problemen. Of net het omgekeerde, dat je best zo ver mogelijk weg blijft van leningen. Misschien stond er al wel eens een deurwaarder aan de deur. Er zijn veel ervaringen die gepaard kunnen gaan met een situatie waarin schulden de overmacht nemen.

Het is belangrijk dat je weet dat het bij jou niet zo hoeft te gaan. Wanneer je op eigen benen staat, kan je er proberen voor zorgen dat je altijd binnen je budget blijft. Als je het moeilijk hebt, lees dan hier wat je best doet en wat je beter niet doet.

Te veel schulden maken. Het kan soms snel gaan...

Je kan je voornemen om goed met je budget om te gaan en ervoor te zorgen dat je nooit meer uitgeeft dan dat je kan. Helaas is het soms moeilijk om aan verleidingen te weerstaan. Zo lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat je een smartphone hebt, een auto, dure kledij en zo. Veel mensen laten zich leiden door dingen op krediet te kopen waardoor ze al gauw het bos niet meer door de bomen zien en hun kredieten niet meer kunnen betalen.

Let op volgende zaken om je niet te snel te laten gaan in uitgaven:

- Een krediet aangaan lijkt gemakkelijk! Deze zijn echter duur. Je zal veel meer moeten terug betalen dan het bedrag van je aankoop. Blijf er zo veel mogelijk van af!

- Laat je niet verleiden door reclame: een gsm voor 1 euro? Dat kan niet. Je leest best heel goed wat je erbij moet kopen, welk abonnement eraan verbonden is of op welke manier de verkoper toch winst maakt aan deze verkoop.

- Leen geen geld om andere schulden af te betalen. Je moet sowieso weer intresten op deze nieuwe lening betalen, je staat dus even ver. Zoek hulp bij schulden, hoe sneller, hoe beter!

Meer tips lees je ook in de artikels bij het thema 'shoppen en reclame'.

 

Delen