Geolocalisatie en locatiegegevens

Artikel
Geolocalisatie en locatiegegevens

Steeds meer apps maken gebruik van geolocalisatie. Hiermee wordt bedoeld dat ze via GPS- of wifi- signalen jouw locatie kunnen bepalen. Met deze informatie kijkt een app waar je bent en vanwaar je mailt, blogt, een foto post of incheckt; welke route je neemt naar het werk of school; enz. Op basis van deze en andere info kan men een ‘profiel’ van je maken. Zo’n profiel is bijvoorbeeld interessant is om je reclame te sturen die specifiek voor jou interessant kan zijn. Sommige apps laten zelfs toe te zien welke andere app gebruikers zich binnen een straal van enkele kilometers bevinden (bv. de dating app Tinder).

Informatie en toestemming zijn verplicht!

Vaak ben je je er zelf niet van bewust dat er via jouw smartphone locatiegegevens verzameld worden. Het verzamelen van deze informatie is afhankelijk van jouw toestemming. Voor deze toestemming is het vooral belangrijk dat je op voorhand voldoende informatie krijgt, zodat je een bewuste keuze kan maken.

Bovendien moet je toestemming ook vrij zijn. Toegang tot de app mag dus niet afhangen van jouw toestemming als de app deze informatie niet nodig heeft. Stel: je hebt een zaklamp app gedownload maar vooraleer je licht mag schijnen vraagt de app jouw toestemming om locatiegegevens te delen. Aangezien een zaklamp niet moet weten weer je bent om te kunnen schijnen, moet de app je de optie geven deze vraag te weigeren en/of het delen van de locatie achteraf uit te schakelen. Een app zoals Waze of Google Maps zal deze gegevens wel nodig hebben als je de gps-functie wil gebruiken.

Tips and tricks

  • Onthoud goed, zeggen waar je bent, is ook zeggen waar je niet bent. Wees kritisch en activeer geolocalisatie enkel voor apps die het echt nodig hebben.
  • Hoe ga je te werk? Controleer de gebruiksvoorwaarden van de apps die je downloadt en vergeet de geolocalisatie niet uit te schakelen als je niet wil dat een bepaalde app je locatiegegevens verwerkt!

(Valerie Verdoodt, KULeuven, Adlit project)

Delen