Plan je budget !

Artikel
Plan je budget !

Plan je budget

Schulden ontstaan soms sneller dan je denkt. Wanneer je eens krap bij kas zit, kan je al snel even lenen bij vrienden of een krediet aangaan bij de bank. Of als je je budget niet in de gaten houdt, kom je al snel in het rood staan op je rekening. Als je dit niet tijdig aflost zodat je terug schuldenvrij bent, kunnen er problemen ontstaan. Je budget plannen, is de best manier om schulden tegen te gaan. Als je dan merkt dat je geld te kort komt, kan je nog ingrijpen zonder schulden te maken.

Ook al heb je geen problemen om rond te komen, we weten dat iedereen, ook mensen met veel geld, in de problemen kunnen komen. Dus waarom zou je het niet doen? Het geeft je financiële rust en het zorgt ervoor dat je steeds zicht hebt op je budget. Superhandig!

Hoe doe je dat?

Maak een lijstje met je inkomsten en maak een lijstje met je uitgaven. Je totale inkomsten moeten groter zijn dan je totale uitgaven (per maand). Dan zit je goed. Als je uitgaven groter zijn dan je inkomsten, dan moet je gaan nadenken hoe dat komt en wat je eraan kan doen.

Er zijn verschillende tools die je kan gebruiken om je budget in kaart te brengen en op peil te houden. Om te beginnen kan je gewoon met een blad papier en een pen werken. Of een document op je computer.

De budgetplanner is er ook één van. Je kan voor elke maand je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. Deze tool geeft je de mogelijkheid om je kosten één voor één op te sommen en na te gaan waar je zou kunnen op besparen. Bij het invullen van de budgetplanner verschiet je soms hoeveel je 'zomaar' uitgeeft in je dagdagelijkse leven. Misschien kan je daar alvast wat geld op besparen!

Bijna alle banken hebben een app waarmee je snel op je smartphone je zichtrekening kan checken. Download de app van jouw bank en kijk geregeld na hoe het met je 'saldo' gesteld is. Bovendien kan je er ook betalingen mee doen. Check hier het overzicht van de apps met informatie over hun gebruiksvriendelijkheid.

Je kan ook apps installeren die je helpen om het overzicht te behouden bij het shoppen, bij je benzineverbruik, om je budget te plannen en zo. Bekijk hier welke app jij kan gebruiken.

Het budget: een filmpje

 

Makkelijk op papier, denk wel realistisch!

Misschien denk je dat het makkelijk is om hier en daar wat uitgaven te schrappen als je het overzicht van je budget opmaakt. Wel, soms is dat sneller gezegd dan gedaan... Je kan op papier schrappen in je uitgaven voor kledij, in de supermarkt, je uitgaansleven wat beperken enzovoort. Maar kan je dit wel echt? Doe de oefening en stel je voornemens bij als je jezelf te spaarzaam hebt ingeschat. Het is de bedoeling dat je planning klopt met de realiteit.

Delen