10 tips om je geld te beheren

Artikel
10 tips om je geld te beheren

1. Vermijd dat je geld uitgeeft zonder dat je zicht hebt op jouw financiële situatie.

Sluit je ogen niet voor je financiële situatie. Om goede financiële beslissingen te nemen, is het niet voldoende om wat vage vuistregels te hanteren. Neem dus de nodige tijd om jouw financiële situatie grondig in kaart te brengen: wat zijn jouw inkomsten, zowel de zekere (bv. loon) als de onzekere (bv. zakgeld, geld dat je krijgt als cadeau bij je verjaardag of bij feesttdagen of het geld dat je verdient als je af en toe wat weekendwerk doet)? Hoe groot zijn jouw vaste kosten (bv. huishuur, electriciteitsfactuur, telefoonkosten,...) en met welke variabele kosten (bv. uitgeen, kledij, supermarkt,...) krijg je te maken?

Zorg ervoor dat je een goed zicht hebt op jouw gehele vermogen met inbegrip van AL jouw inkomsten en AL jouw uitgaven (en dus ook de uitgaven die je maar één keer per jaar moet betalen, bv. de brandverzekering van de woning of de afrekening van de fiscus). Om een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven te maken, kan je een budgetplanner gebruiken (zie bv. budgetplanner.be). Zorg er ook voor dat de documenten inzake jouw financiën (facturen, betaalbewijzen, rekeninguittreksels, verzekeringscontracten,...) goed geordend zijn en houd deze "papierwinkel" ook altijd op orde.

2. Onderzoek op welke uitgaven je kunt besparen en doe beroep op premies / sociale rechten.

Nadat je jouw financiële situatie in kaart gebracht hebt, kan je dit wat bijsturen indien nodig. Beslis op welke zaken je zeker niet wil of kan besparen en bespaar dan wel op uitgaven die voor jou minder belangrijk zijn. Sommige uitgaven kan je volledig schrappen, voor andere uitgaven kan je goedkopere oplossingen zoeken (zie bv. vreg.be voor voordelige energiecontracten of bestetarief.be voor de goedkoopste telecomcontracten op jouw maat). Misschien is het ook wel interessant om sommige nieuwe uitgaven in te plannen (zie tip 4 hieronder). Zorg er ook voor dat je de premies waar je recht op hebt, gebruikt. Dit kan er immers voor zorgen dat bepaalde inkomsten stijgen en/of dat bepaalde uitgaven dalen (zie bv. rechtenverkenner.be).

3. Wees voorbereid op onvoorziene en grote uitgaven.

Zorg ervoor dat je, indien mogelijk, over een spaarpotje beschikt voor onverwachte uitgaven (bv. je wasmachine of je auto is kapot) en voor grote aankopen die je in de toekomst zal doen. Deze spaarpot kan je opbouwen door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Geef dit bedrag een plaats in jouw budgetplan. Informeer je ook grondig over de verschillende spaarmogelijkheden bij de bank en kies het product dat voor jou het meest geschikt is. Voor een aantal mogelijke tegenslagen kan je een verzekering afsluiten (bv. een hospitalisatieverzekering als je bv. ziek valt). Voor grote uitgaven kan de aankoop van een tweedehandsgoed voordelig zijn: zo hoef je niet jouw volledige spaarpot op te gebruiken!

4. Denk op lange(re) termijn. Bespaar niet op belangrijke uitgaven (bv. hospitalisatieverzekering, familiale verzekering, pensioensparen) die op korte termijn overbodig lijken maar op een bepaald moment toch een groot nut kunnen hebben.

Houd er ook rekening mee dat jouw financiële situatie grondig kan veranderen wanneer jij of jouw partner werkloos of langdurig ziek wordt, wanneer je kinderen krijgt, als je gaat samenwonen of trouwen, als jouw relatie spaak loopt, als je ouder wordt en meer medische en/of zorguitgaven hebt... Ook al ben je nog jong, het is ook nooit te vroeg om jouw pensioenvooruitzichten in kaart te brengen en, indien nodig, bij te sturen. Bij het doen van (grote) aankopen houd je er best ook rekening mee dat sommige producten duurzamer zijn en/of minder onderhoudskosten met zich meebrengen (ook zal zijn ze misschien ietsje duurder).

5. Wees verstandig bij het gebruik van krediet(kaarten).

Krediet kan nuttig zijn, maar zorg ervoor dat de afbetaling hiervan past binnen jouw budget! Denk hierbij zeker ook op lange termijn. Houd bv. rekening met mogelijke toekomstige tegenslagen: zorg ervoor dat je nog over een buffer beschikt voor het geval je naast de afbetaling van het krediet ook plots onverwachte betalingen moet doen. Voor sommige aankopen is het trouwens sowieso voordeliger om eerst te sparen en pas nadien de aankoop te doen. Geld lenen is in de meeste gevallen heel duur. Wees extra voorzichtig met het gebruik van kredietkaarten: "plastic geld" houdt het risico in dat je meer uitgeeft dan je beseft en de interesten kunnen hoog oplopen. Gebruik kredietkaarten dus enkel indien dit niet anders kan.

6. Vermijd impulsaankopen en wees alert voor verleidingen.

Op lange(re) termijn denken vereist ook dat je je niet laat meeslepen wanneer een verkoper je op straat of aan de deur aanklampt. Ook een "onweerstaanbare aanbieding" op het internet of in de supermarkt is misschien minder interessant dan op het eerste zicht lijkt. Als je in een emotionele bui iets koopt, is het risico groot dat je vergeet om de financiële gevolgen daarvan goed af te wegen of dat je iets koopt dat je eigenlijk niet wil of niet nodig hebt. En als je gaat shoppen in de supermarkt, neem dan best een boodschappenlijstje mee en vertrek niet met een lege maag. Heb je toch toegegeven aan een opwelling, dan beschik je soms over een recht om de aankoop te annuleren maar dit moet dan heel snel gebeuren. Concreet kan je bv. een online aankoop of een aankoop via een huis-aan-huis-verkoper binnen 14 dagen annuleren. Voor aankopen in winkels geldt dit niet maar soms laat de winkel zelf toe om aangekochte goederen terug te brengen. Om niet meer verleid te worden door telefonische verkopers of om geen verleidelijke reclames meer te ontvangen via de post, kan je de tips van de Privacycommissie volgen: zie privacycommission.be. Impulsaankopen.

7. Onderteken niet om het even wat.

Reclameboodschappen en verkopers wijzen vooral op de voordelen van een aankoop en veel minder op alle verplichtingen die op de koper rusten. De kleine lettertjes in contracten kunnen echter grote en vooral onaangename (financiële) verrassingen bevatten. Let dus goed op de "details" die bij schreeuwerige reclameboodschappen vermeld staan en onderteken nooit iets vooraleer je dit grondig gelezen hebt. Aarzel niet om mondelinge uitleg te vragen als je iets niet begrijpt. Vraag zeker ook altijd de algemene voorwaarden op, lees deze ook na en vraag een kopie hiervan voor jezelf. Je kan de documenten ook naar huis meenemen en pas na rustige lectuur hiervan in jouw zetel beslissen of je deze wel of niet tekent.

8. Maak geen nieuwe schulden om oude schulden af te betalen.

Nieuwe kredieten afsluiten om oude schulden af te betalen, is geen oplossing. Wachten om zelf stappen te zetten of hulp te zoeken wanneer je met financiële problemen te kampen hebt, is zeker geen goed idee: zie tip 9 hieronder.

9. Wacht niet tot de gerechtsdeurwaarder voor de deur staat.

Als je financiële problemen hebt, kan je in eerste instantie zelf contact opnemen met de schuldeiser of de invorderaar (incassobureau/gerechtsdeurwaarder) om een betalingsuitstel of een lagere maandelijkse aflossing (gespreid over een langere periode) te vragen. Als je niet akkoord bent met een schuld en/of als je jouw problemen niet op eigen houtje kunt oplossen, zoek je best zo snel mogelijk hulp. Hierdoor kan je vermijden dat je in een negatieve spiraal van schuldenoverlast meegesleurd wordt. Zie bv. eerstehulpbijschulden.be voor adressen van erkende instellingen voor schuldbemiddeling en voor contactgegevens van bemiddelingsinstanties zoals de Economische inspectie en de Ombudsdienst Telecommunicatie. Zelfstandigen met schuldenproblemen kunnen terecht bij dyzo.be.

10. Jong geleerd...

Je bent nooit te jong om te leren omgaan met je geld. Als kind kan je van je ouders leren hoe en waarom je best een spaarpotje hebt. Je kan leren om zelf keuzes te maken over de besteding van je zakgeld en proberen toe te komen met dat geld tot je terug je zakgeld krijgt. Het is belangrkijk dat je met je ouders en vrienden over geld kan praten: wat geef je uit aan kledij, wat is voor jou belangrijk, hoeveel probeer je te sparen per maand,... het zijn allemaal dingen waarover je ervaringen kan uitwisselen en tips geven aan elkaar. 

Als je meer tips en gespreksstof wil over alles wat met geld te maken heeft, surf zeker verder op deze website!   

 

Delen