Aankoop van je toestel

Artikel
Aankoop van je toestel

Weet op voorhand wat je wil en wat je nodig hebt

Wil je een smartphone of tv of computer kopen, dan heb je een massa aan keuzes en kan je in verschillende prijsklassen terecht.

De eerste vraag die je moet beantwoorden in je zoektocht naar het juiste product, is wat je eigenlijk nodig hebt. Stuur je vooral sms'en, dan is het niet nodig om een smartphone te kopen met een snelle internetverbinding. Heb je al een professioneel cameratoestel waarmee je je foto's maakt, dan heb je in je GSM geen hoogkwalitatieve camera nodig. Gebruik je je computer vooral om te e-mailen en om wat te surfen op het internet, dan heb je geen nood aan een PC met een zware grafische kaart die bijvoorbeeld gamers wel nodig hebben. Enzovoort.

Laat je in je zoektocht verder niet misleiden door onbelangrijke specificaties en hippe verkopers. Natuurlijk zullen ze jou voorstellen doen om het 'nieuwste van het nieuwste' te kopen en een toestel 'klaar voor de toekomst'. Maar heb je dat wel echt nodig?

Het is verstandig om ook eerst eens te rade te gaan bij vrienden, kennissen en familie. Zij kunnen je het best over hun ervaring met hun toestel vertellen: of het voldoet aan hun verwachtingen, of ze liever toch een andere model hadden gekozen omdat bepaalde functies ontbreken enzovoort.

Vergelijk prijzen

Het is steeds verstandig om prijzen te vergelijken. Dit niet alleen tussen verschillende merken en producten. Het kan ook geld opleveren om de prijzen te vergelijken van eenzelfde product dat door verschillende winkels wordt aangeboden.

Om prijzen te vergelijken bestaan er tal van websites. Enkele voorbeelden:

Ga je de stad in, dan kan je vergelijken door eerst naar verschillende winkels te gaan alvorens je je aankoop doet.

Promoties en koppelverkoop: een goed idee?

Heb je beslist om een bepaald product te kopen, dan wil je dat waarschijnlijk zo snel mogelijk hebben en gebruiken. Toch is het soms verstandig om even te wachten. De nieuwste modellen van bijvoorbeeld een smartphone dalen vaak van prijs al enkele maanden na hun lancering. Ook wachten op de solden of op bijzondere promoties is een goed idee om geld te besparen.

Bij koppelverkoop koop je één product en krijg je er een tweede voor een voordelige prijs bij. Dit is natuurlijk ook goed voor je portemonee. Het enigste 'gevaar' is dat je het tweede product eigenlijk niet nodig had, en je beter enkel had gekocht wat je oorspronkelijk wou. Had je enkel dat product gekocht, dan had je in totaal minder geld uitgegeven.

Tweedehands?

Het is ook belangrijk om je af te vragen of je niet tweedehands wil kopen. We hebben het hier dan niet per se over de 'kringloopwinkel' waar je soms 'ouderwetse' producten vindt. Denk je er bijvoorbeeld aan om een Iphone te kopen, hoor dan eens bij familie of vrienden of zij misschien een wat ouder model te koop hebben. Met een Iphone5 kan je echt wel zo goed als evenveel doen als met een Iphone6! Ook kan je eens neuzen op allerhande websites met tweedehands aanbiedingen zoals:

Afpingelen?

Een voordeel van grote winkelketens is dat zij bepaalde producten goedkoper kunnen aanbieden omdat zij massaal, voor al hun winkels in het (binnen- en buiten)land, bij hun leveranciers inkopen doen. Zij kunnen dan vaak voor een prijsvoordeel onderhandelen, wat resulteert in goedkopere producten voor ons. Anderzijds heb je in zo een winkel nooit te maken met de 'eigenaar' en kan je niet indvidueel onderhandelen over de aankoop, en de prijs, van een product. Het is te nemen of te laten...

Kleine winkels kunnen niet massaal producten aankopen en dezelfde prijsvoordelen bekomen. Ze kopen dus vaak hun producten duurder in dan grotere winkelketens. Een voordeel van kleinere winkels is evenwel dat er soms ruimte bestaat om te onderhandelen over de prijs van je aankoop. Wanneer je met de 'eigenaar' te maken hebt, is deze soms bereid zijn prijs wat te laten zakken. Deze berekent dan in zijn achterhoofd of hij nog voldoende winst op die verkoop kan maken, zelfs met een lagere prijs. Je moet dit natuurlijk wel durven vragen waarbij geldt: "Een nee heb je, een ja kan je krijgen!".

 

 

Delen