Zichtrekening en spaarrekening

Artikel
Zichtrekening en spaarrekening

Wat is een zichtrekening?

Met je zichtrekening, ook wel lopende rekening genoemd, doe je de gebruikelijke en dagdagelijkse verrichtingen. Het geld dat op deze rekening wordt gestort, gebruik je om betalingen te doen in winkels of online, om geld af te halen en om overschrijvingen te doen naar andere rekeningen. Dit laatste gaat bijvoorbeeld over een overschrijving naar de rekening van je energieleverancier wanneer je een elektriciteitsfactuur betaalt of een overschrijving naar je eigen spaarrekening.

Lees hierover meer op wikifin.be.

Wil je de tarieven van de verschillende banken vergelijken, surf dan naar economie.fgov.be waar je een link kan terugvinden met een tariefsimulator voor de kosten verbonden aan een zichtrekening bij verschillende banken.

Wat is een spaarrekening en een termijnrekening?

Een spaarrekening en termijnrekening zijn bedoeld om een som geld voor een langere periode aan de kant te zetten. Je kan ze niet gebruiken om betalingen mee te doen, daarvoor dient een zichtrekening. Je krijgt meestal een hogere intrest als je je geld effectief voor langere tijd erop laat staan.

Het verschil tussen een spaarrekening en een termijnrekening is dat je bij een spaarrekening altijd en zonder voorwaarden geld kan overschrijven naar je zichtrekening. Bij een termijnrekening spreek je met de bank af dat je een langere periode, bijvoorbeeld 3 jaar, het geld op die rekening zal laten staan en niet gebruiken. Dan ben je er best zeker van dat je dat geld die hele periode niet nodig zal hebben, ook niet wanneer er onverwachte zaken gebeuren.

Lees hierover meer op wikifin.be.

Zoek je de spaarrekening die voor jou het meest opbrengt, maak dan gebruik van deze tool: de wikifin-spaarsimulator. Heb je een aanzienlijke som geld die je langere tijd kan missen, ga dan best eens langs bij verschillende bankkantoren om te horen wat zij je kunnen aanbieden en of ze misschien een vorm van beleggen op langere termijn kunnen aanraden. Vergelijk!

Waarom en hoe sparen?

Sparen doe je om in de toekomst een grotere aankoop te kunnen doen zonder hiervoor te moeten lenen. Dit gaat bijvoorbeeld over de aankoop van een auto of een reis naar het buitenland. Een andere reden waarom het goed is om spaargeld te hebben, is dat je met dit geld onverwachte of onvoorspelbare kosten kan betalen. Zo kan je dan bijvoorbeeld, zonder het moeten aangaan van een krediet, je computer of wasmachine vervangen wanneer deze kapot gaat. Veel mensen sparen ook voor wanneer ze met pensioen gaan om dan een 'appeltje voor de dorst' te hebben.

Dit filmpje gaat over sparen via een spaarrekening om een bepaalde aankoop te kunnen doen. Het beschrijft ook de voordelen van een spaarrekening tegenover geld sparen met behulp van je spaarvarken:

 

Je rekening stopzetten of overstappen naar een andere bank?

Als je een rekening wil sluiten, moet je dit aanvragen in je bankkantoor (breng je identiteitsbewijs mee) of per brief. Als je een bankkaart hebt van de rekening die je wil sluiten, dan moet je die teruggeven. Je krijgt dan het geld uitbetaald dat nog op je rekening staat, samen met de intresten die je nog tegoed hebt. Nog verschuldigde bankkosten zullen dan ook nog verrekend worden. De uitbetaling kan dan verder contant gebeuren of via een overschrijving naar een andere rekening.

Als je naar een andere bank wil overstappen, kan je gebruik maken van de zogenaamde bankoverstapdienst. Dit is handig wanneer je verschillende domiciliëringen en doorlopende opdrachten om facturen te betalen op je huidige zichtrekening hebt geïnstalleerd. Vul hiervoor een bankoverstapformulier in bij je nieuwe bank en deze bank regelt dan alles met je huidige bank zodat die domiciliëringen en doorlopende opdrachten verder gezet worden via je nieuwe zichtrekening. Nadien kan je dan zelf je zichtrekening bij je huidige bank afsluiten. Ook kan je ervoor kiezen dat je nieuwe bank je oude rekening afsluit. Het geld op je oude rekening en de intresten erop worden dan op je nieuwe zichtrekening gezet. Verder is het dan nog van belang dat je zelf alle personen, bedrijven en organisaties die regelmatig geld aan jou overschrijven, laat weten dat je voortaan een nieuw rekeningnummer gebruikt. Denk daarbij aan je werkgever, het ziekenfonds, de fiscus enzovoort. Lees hier meer over op wikifin.be.

Delen