Betalen doe je zo!

Artikel
Betalen doe je zo!

Cash

Je betaalt 'cash' wanneer je met papieren geld en muntstukken je aankopen doet. 

Je geld kan je bij een bankkantoor aan het loket gaan afhalen. Je moet je bankkaart meenemen en je pincode ingeven en vaak ook nog een document ondertekenen. Ze kunnen je ook geld meegeven van je rekening wanneer je enkel je ID-kaart bij hebt. Je kan je geld ook 'uit de muur' halen. Er zijn verschillende Mister Cash-machines langs de straten terug te vinden. Je vind ze ook in ruimtes voor zgn. 'self-banking'.

Lees hierover meer op wikifin.be.

Bankcontact - Mister Cash - Maestro

Je maakt gebruik van bankcontact wanneer je met behulp van bankkaart en het ingeven van je pincode je aankopen doet bijvoorbeeld aan de kassa van een supermarkt. Deze bankkaart is gekoppeld aan je zichtrekening. 

Met die bankkaart kan je ook online-aankopen doen. Vaak moet je om te betalen gebruik maken van een toestel waarin je je bankkaart stopt waarna je je pincode moet intoetsen. Na het volgen van instructies krijg je codes die je op je computer of tablet moet gebruiken om de betaling te voltooien.

Lees hierover meer op wikfin.be.

Overschrijvingen en doorlopende opdrachten

Bij een overschrijving geef je je bank de opdracht een bepaald bedrag geld van je zichtrekening op de bankrekening van iemand anders over te schrijven. Je kan je bank ook opdracht geven geld van je zichtrekening op een spaarrekening van je te zetten.

De opdracht kan je aan de bank geven door een papieren overschrijvingsformulier in te vullen en aan je bank te geven.

Via online-banking kan je dit ook doen, door naar de website van de bank te surfen en je in te loggen. Door een elektronisch overschrijvingsformulier in te vullen kan je dan betalen. Vaak moet je om in te loggen en om te betalen gebruik maken van een toestel waarin je je bankkaart stopt waarna je je pincode moet intoetsen. Online-banking en dan overschrijvingen doen, kan ook met sommige apps die de banken voor hun klanten hebben gemaakt.

Moet je regelmatig geld aan iemand overschrijven, kan je de bank ook de opdracht geven om eenzelfde overschrijving telkens opnieuw te doen. Je geeft de bank dan bijvoorbeeld de opdracht om elke 10e van de maand 100 euro over te schrijven op een bepaalde bankrekening. Dit is bijvoorbeeld handig om je huur of energiefacturen niet vergeten te betalen. 

Lees hierover meer op wikfin.be.

Domiciliëring 

Een domiciliëring verschilt van een doorlopende opdracht doordat bij een domiciliëring de schuldeiser de betaling in gang zet. Dit kan natuurlijk niet zomaar! Een eerste en de belangrijkste voorwaarde is dat jijzelf hem hier op voorhand je toestemming voor hebt gegeven. Anders kan iedereen zomaar geld van je zichtrekening afnemen. Verder kan je via je bank de domiciliëringen op je zichtrekening beheren en aan voorwaarden koppelen. 

Lees hierover meer op wikfin.be.

Visa/Mastercard/American Express

Je Visa/Mastercard kan je ook in winkels en bijvoorbeeld op restaurant gebruiken om betalingen te doen. Tegenwoordig doe je dit meestal door je pincode in een toestel in te geven waarin je Visa/Mastercard zit. Soms moet je betalen door je handtekening op een documentje te zetten.

Ook online-aankopen gebeuren met een Visa/Mastercard. Meestal moet je voor een betaling de gegevens van je kaart invullen en een veiligheidscode die op je kaart staat. Soms moet je ook gebruik maken van een toestel waarin je je bankkaart stopt waarna je je pincode moet intoetsen.  

Lees hierover meer op wikifin.be.

Kopen op afbetaling en betalen met andere kredietvormen

Wanneer je koopt op afbetaling betaal je bij je aankoop nog niets of nog maar een deel van de aankoopprijs. Je moet pas later de volledige aankoopsom voldoen. Bij de aankoop sluit je een contract over hoeveel je nadien nog per maand zal moeten terugbetalen en hoelang dit gaat duren.

Je kan ook nog betalen door andere kredietvormen te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld ook in de winkel iets aankopen met gebruik van een kaart die verbonden is met een kredietopening waardoor je tot een bepaald maximum van een financiële reserve kan opgebruiken. Een hypothecair krediet wordt dan weer vaak gebruik om een onroerend goed zoals een woning te betalen: de verkoper krijgt dan onmiddellijk zijn geld en de koper moet nadien maandelijks (overheen verschillende jaren) die som, vermeerderd met kosten en intresten, aan de bank terugbetalen.

Lees meer over deze vormen van krediet op wikifin.be.

Nieuwigheden: Paypal, Mistercash-app, bitcoins

Voor online-aankopen en online-betalingen kan je ook gebruik van Paypal. Grote bekende online-winkels zoals Ebay aanvaarden betalingen via dit systeem. Lees er hier meer over.

In België bestaat de Mister Cash App die gemakkelijk betalingen toelaat zowel in winkels als in de horeca als online. Je scant een QRL-code en na het ingeven van je pincode is de betaling afgerond. Zie bancontact.com voor meer informatie over deze app.

Bitcoins is een controversieel betalingsmiddel. Het wordt vooral gebruikt voor online-betalingen. Officiële instanties zoals de Nationale Bank van België (NBB) en de FSMA waarschuwen voor het gebruik ervan. Zie nbb.be voor hun waarschuwing.

Een filmpje over betaalmogelijkheden en mogelijke gevaren

Dit filmpje overloopt de meeste betaalmogelijkheden die in dit artikel aan bod komen. Daarnaast wijst het op mogelijke gevaren van betalen met een bank- of kredietkaart en wat je kan doen om te voorkomen dat misbruik van je kaart wordt gemaakt.

 

Kaart kwijt of gestolen? Per ongeluk iemand onbekend je pincode gegeven? Bel 070 344 344 !

Wanneer je je bankkaart kwijt bent of wanneer deze gestolen is, kan je deze kaart laten blokkeren. Zo kan niemand ongewild geld van je rekening halen of betalingen doen met jouw kredietkaart. Het eerste wat je dan moet doen is bellen naar 070 344 344 zodat het nodige kan gedaan worden. Wacht hier niet mee!

Ga naar cardstop.be voor meer informatie over dit onderwerp.

 

Delen