Minder energie en water verbruiken is niet alleen goed voor het milieu. Het is ook goed voor je portemenee! Water, elektriciteit en vooral aardgas en mazout zijn duur.
Bespaar dus op water waar je kan:
Bespaar dus op elektriciteitsverbruik waar je kan:
Bespaar dus op verwarmingskosten:
Ga naar de website energiesparen.be voor meer van deze tips.
In eerste instantie zou je dus zo weinig mogelijk water en energie moeten verbruiken. In tweede instantie is het ook belangrijk een leverancier te kiezen die zo goedkoop mogelijk is. Enkel voor de levering van water heb je geen keuze tussen leveranciers.
Voor de levering van elektriciteit en/of aardgas kan je wel kiezen tussen verschillende leveranciers. Om de keuze te vergemakkelijken bestaan er online-tools die de prijzen van alle abonnementen van alle energieleveranciers met elkaar vergelijken. Het beste moment om deze vergelijking te doen is wanneer je jouw afrekeningsfactuur krijgt van het afgelopen jaar. Dan heb je een goed zicht op je jaarlijks verbuik en heb je alle nodige gegevens om de vergelijking te doen. Surf naar vreg.be en vergelijk nu!
De mazoutprijzen schommelen doorheen het jaar. Het is natuurlijk voordelig voor jou dat je jouw mazouttank vult op het moment dat de prijzen hiervan laag staan, ook al is dit in de zomer. Vergelijk verder de verschillende leveranciers in je buurt door hen per mail of per telefoon informatie op te vragen op welke prijzen gelden. Hierbij is het vaak ook zo dat hoe meer men in een keer laat leveren hoe minder de mazout per liter kost.
Ben je eigenaar van je woning, plan je verbouwingen of ga je een nieuwbouw zetten? Dan is het aan te raden ook na te denken over natuurlijkvriendelijke mogelijkheden, om energie op te wekken en/of om energie te besparen:
De investering kost misschien wel veel maar op langere termijn betekent dit een besparing voor jou! Lees op de website energiesparen.be hierover meer.
De verbruiker van water en elektriciteit en/of aardgas is in België goed beschermd. Zo kunnen waterleveranciers of energieleveranciers de toevoer niet zomaar afsluiten bij gezinnen of alleenstaanden die hun facturen niet correct betalen. Als je je factuur niet betaalt moeten ze je de kans geven een regeling te treffen om de achterstand in de betaling van je facturen in te halen. Meestal gebeurt dit door een afbetaalplan af te spreken. Neem dus snel contact op met je water- of energieleverancier wanneer je problemen hebt met de betaling van deze facturen. Geraak je er zelf niet aan uit zoek dan professionele hulp om deze schulden aan te pakken.