Studentenjob

Artikel
Studentenjob

Bijverdienen onder voorwaarden

Het leukste aan een vakantiejob is natuurlijk het geld dat je verdient, maar zonder dat je het soms beseft, komt er heel wat bij kijken. Zo moet je minimum 15 jaar zijn en mag je niet eindeloos veel dagen werken per jaar. Zorg er ook zeker voor dat je een studentencontract afsluit met je werkgever.

Voor je van start gaat, check je best even de websites die alle info voor jou op een rijtje zetten zoals vdab.be en de website student@work. Op deze laatste site vind je ook een handige tool om uit te rekenen hoeveel dagen je nog mag werken. Al jouw geregistreerde werkdagen worden daar immers bijgehouden.

Het is zeer belangrijk dat je je eerst goed informeert, en aan alle voorwaarden voor een studentenjob voldoet. Hou je je niet aan de regels, dan kan dit ook financiële gevolgen hebben voor jou en/of je ouders:

  • Werk je te veel dagen, dan kunnen jij en je werkgever niet meer genieten van de vermindering van sociale bijdragen op het loon voor studentenjobs
  • Werk je te veel uren per kwartaal, dan kunnen je ouders de kinderbijslag voor dat kwartaal verliezen
  • Verdien je te veel geld op een jaar, dan moet jij daar zelf belastingen op betalen
  • Verdien je te veel geld op een jaar, ben je niet meer fiscaal ten laste van je ouders die daardoor meer belastingen zullen moeten betalen

Hoe een studentenjob vinden?

Zoek je een studentenjob: ga op zoek via de site studentenjob.be of meld je aan bij interimkantoor. Kijk ook naar zoekertjes in bv. de supermarkt en veel handelaren hangen ook aan hun raam een bordje wanneer ze op zoek zijn naar een jobstudent.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van deze info nog specifieke vragen over studentenwerk en vakantiejobs? Bel dan naar het contactcenter van de overheid: 02 545 50 77 (elke werkdag van 7.00 tot 20.00 uur).

 

Delen