Het is nooit te vroeg om aan je pensioen te denken!

Artikel
Het is nooit te vroeg om aan je pensioen te denken!

Waarom nu al?

Het klinkt misschien vreemd maar als je begint te werken, denk je best aan je pensioen. Als je met pensioen gaat, heb je recht op een inkomen van de overheid (= je pensioen). Dit inkomen is lager dan wat je verdient als je werkt. Je hebt dus best een spaarpot waar je kan op terug vallen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen voor je pensioen.

Een gewone spaarrekening bij de bank

Je kan zelf alvast een spaarrekening openen bij de bank. Dat is altijd een goed idee. Enerzijds om jezelf veilig te stellen op lange termijn: om op latere leeftijd een appeltje voor de dorst te hebben. Maar anderzijds ook voor de momenten dat je wat krap bij kas zit. Dan kan wat spaargeld goed van pas komen. Met een gewone spaarrekening kan je namelijk altijd geld afhalen als je het nodig hebt.

Meer uitleg hierover vind je via wikifin.be

Pensioensparen

Pensioensparen is een speciale vorm van sparen voor je pensioen. Je kan elk jaar een som geld storten op een rekening die enkel daarvoor dient. Je kan van deze rekening niet zomaar geld afhalen voordat je met pensioen bent. Dat is ook handig omdat je dit spaargeld dan ook niet zomaar zal opgebruiken. Alle geld dat je gespaard hebt, krijg je wanneer je met pensioen gaat. Bijna alle banken of verzekeringsmaatschappijen bieden pensioensparen aan. Jij kiest zelf bij welke je aansluit. Zij zullen jou alles uitleggen.

Een voordeel aan pensioensparen is dat je het bedrag dat je hebt gestort jaarlijks kan ingeven in je belastingbrief. Je krijgt 30% van het bedrag terug. Heb je dit jaar bijvoorbeeld voor 900 euro op je pensioenspaarrekening gestort, dan krijg je hiervan 300 euro terug van de overheid.

Je vindt meer uitleg op wikifin.be en op belgium.be

Een huis, appartement of studio kopen

Een eigen woning kopen is eigenlijk ook een vorm van sparen. Als je een huis koopt en het is afbetaald op de dag dat je met pensioen bent, dan hoef je immers geen huur te betalen of hypotheek meer af te betalen. Dat maakt dat er een grote kost weg valt eens je moet leven van je pensioen. Een huis, appartement of studio kopen is altijd een goed idee!

Interesse om je eigen mogelijkheden na te gaan om een eigen woning te kopen? Lees de informatie op wikifin.be 

Andere manieren om te sparen voor je pensioen

Alle vormen van sparen tot op de dag van je pensioen zullen je ten goede komen. Het is immers geld dat je hebt bewaard om het later goed te besteden. Er zijn tal van vormen van sparen. Je kan bij de bank om raad vragen, want de ene vorm van sparen zit al anders in elkaar dan de andere: je kan sparen op lange termijn, er is een verschil in intresten, er zijn ook spaarvormen waarbij je risico loopt om je geld kwijt te geraken enzovoort. Je informeert je best goed bij de bank.

Je kan alvast ook op wikifin.be terecht voor meer informatie. 

Delen