Sporten

Artikel
Sporten

Sporten, waarom zou ik?!

Een eerste reden om te sporten in natuurlijk dat dit gezond voor je is. Je doet aan lichaamsbeweging, je kan even ontstressen. Het is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest!

Vaak zorgt sport er ook voor dat je sociaal contact hebt: met anderen die hetzelfde sportterrein of -lokaal gebruiken, met je ploegmaats, je trainer. En vaak wordt er na het sporten nog wat tijd doorgebracht in de cafetaria. Ook leuk!

Bezint eer ge begint...

Sporten kan ook heel wat kosten met zich meebrengen. Houd hiermee rekening alvorens je een sport kiest:

  • abonnement of lidmaatschappen
  • aangepast kledij en materiaal
  • lessen

Maak zeker gebruik van bepaalde kortingen of tegemoetkomingen waarvoor je in aanmerking komt. Zo gelden er bijvoorbeeld vaak kortingen voor studenten in sportclubs. En in bepaalde gevallen betaalt het ziekenfonds een aandeel van je abonnement of lidmaatschap terug. De moeite waard om even te checken.

Let op met het aangaan van langdurende abonnementen en lidmaatschappen. Indien je twijfelt om een bepaalde sport te doen, bekijk dan of je niet eerst een paar proeflessen kan nemen. Zo kan je aan de lijve ondervinden of je de sport wel echt leuk vindt en of je dit wil blijven doen.

Ga verder ook niet van in het begin 'in overdrive' wat betreft het aankopen van materiaal voor je nieuwe sport. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn dat je een hele tennisoutfit en een dure tennisracket hebt gekocht als je na een paar  weken of maanden het tennissen opgeeft. Misschien leen je beter eerst een tennisracket van iemand of koop je een goedkoop exemplaar of tweedehands.

Zo heb je om te gaan joggen of hardlopen minstens goede loopschoenen nodig. De prijzen voor deze schoenen kunnen sterk variëren. Zo kan je bijvoorbeeld van het merk Adidas nieuwe loopschoenen kopen voor een prijs die tussen 55 euro en 450 euro ligt! Daarnaast kopen veel mensen nog aangepaste kledij zoals loopbroeken en -shirts, al is dat niet noodzakelijk.

Wil je bijvoorbeeld beginnen skateboarden, kan je in eerste instantie een vooraf samengesteld skateboard kopen voor een prijs tussen 70 euro en 110 euro. Wil je een professioneel skateboard, dat je zelf samenstelt, zit je al snel aan een totale prijs van meer dan 170 euro (50 tot 90 euro voor je deck, 0 tot 10 euro voor de griptape, 60 tot 90 euro voor je assen, 35 tot 55 euro voor je wielen en 20 tot 50 euro voor de kogellagers in je wielen). En dan koop je hiernaast best ook nog aangepaste schoenen die nieuw al snel 50 tot 90 euro kosten! Verder moet je dan nog af toe je deck en wielen vervangen en ook je schoenen verslijten snel wanneer je veel op je skateboard staat.

Goed verzekerd?

Als je actief bent in een sportclub (bijvoorbeeld een voetbalploeg), dan is deze club in principe aangesloten bij een federatie (bijvoorbeeld de Koninklijke Belgische voetbalbond). Erkende sportclubs en sportfederaties zijn verplicht om een aangepaste verzekering voor al hun leden te nemen. Je bent dan als lid verzekerd voor het risico dat je schade toebrengt aan andere personen (de zogenaamde verzekering burgerlijke aansprakelijkheid) en voor het risico dat je zelf schade en kwetsuren oploopt bij het sporten (de zogenaamde ongevallenverzekering).

Raak je geblesseerd tijdens het uitoefenen van een sportactiviteit in clubverband, en heb je hiervoor medische verzorging nodig, dan zal het ziekenfonds een deel van de kosten terugbetalen. De ongevallenverzekering van de federatie of van de club zal het verschil tussen die vergoeding en de hogere kost van de behandeling terugbetalen. Let wel, de terugbetaling door deze ongevallenverzekering kan beperkt zijn in de tijd of in omvang. Informeer je zo snel mogelijk bij de club na het oplopen van de kwetsuur.

Als je buiten clubverband of buiten een federatie individueel aan sport doet (bijvoorbeeld hardlopen of fietsen), dan zal de familiale verzekering de schade terugbetalen die je tijdens de uitoefenen van de sport toebrengt aan andere personen (bijvoorbeeld wanneer je iemand aanrijdt met je fiets). Let wel, een familiale verzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar je sluit er best toch een af. Anders moet jij al die kosten zelf betalen. De kwetsuren die je zelf oploopt tijdens het individueel sporten, zullen normaliter deels terugbetaald worden door het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Let wel, het ziekenfonds komt niet tussen voor gevaarlijke sporten zoals rotsklimmen, rafting, skiën of snowboarden buiten de piste. Voor dergelijke sporten sluit je best een individuele ongevallenverzekering af. Anders moet je alles zelf betalen als je kwetsuren oploopt.

Lees op wikifin.be meer over verzekeren en sporten.

Fitnessabonnement onder de loep

Fitnessen is in en is natuurlijk ook goed voor je gezondheid.

Een fitnessabonnement kan soms wel je financiële gezondheid aantasten. Let daarom goed op alvorens je een abonnement ondertekent, zeker voor een lange periode zoals 6 maanden, 1 jaar of zelfs 2 jaar. Deze contracten voorzien immers vaak dat je niet zomaar je lidmaatschap kan opzeggen en dat je een geldboete moet betalen als je dit toch doet. Als je nog niet zeker weet of je op lange termijn wil blijven fitnessen, neem dan bijvoorbeeld eerst een 10-beurtenkaart of ga dan enkel een contract aan voor een korte duur zoals 1 maand. Lees het contract ook goed na om te zien hoe je je abonnement op de voorziene einddatum kan doen stoppen. De meeste contracten voorzien dat je op voorhand (bijvoorbeeld 3 weken) een opzegbrief moet hebben verstuurd en dat anders het contract automatisch verlengd wordt. Stuur je die brief dan niet op tijd, dan stopt je contract niet vanzelf op de voorzien einddatum en wordt je abonnement verlengd (weer voor 6 maanden, 1 jaar of zelfs 2 jaar).

Delen