Muziek

Artikel
Muziek

Muziek, wie koopt dat nog?

Er wordt wel eens gezegd dat jongeren geen muziek meer kopen en alles illegaal downloaden en/of delen met anderen. Dat beeld moet evenwel genuanceerd worden: er wordt nog steeds veel geld verdiend met de verkoop van CD's, vinylplaten zijn weer 'in' en ook legaal wordt er veel online muziek verkocht zoals bijvoorbeeld via Itunes.

Daarnaast verdient de muziekindustrie geld door 'streamingdiensten' waarbij je als gebruiker muziek kan beluisteren die 'in the cloud' terug te vinden is aan de hand van 'playlists' die je zelf opmaakt of door gericht te zoeken naar een specifiek liedje.

Nieuwe(re) trends

Hier vind je enkel voorbeelden van hoe vandaag de dag veel jongeren muziek verzamelen en beluisteren, welke apps en programma's ze daarvoor gebruiken, en hoeveel dit kost:

Youtube

Dit is vooral een kanaal om filmpjes te delen maar ook veel muziek kan je via Youtube beluisteren al dan niet samen met het bekijken van de bijhorende videoclip. Je vindt hier officiële liedjes en clips die door de artiesten zelf zijn ge-upload maar ook liedjes die door andere gebruikers van Youtube online zijn geplaatst. Je kan je abonneren op 'kanalen' zodat je een bericht krijgt wanneer bijvoorbeeld een artiest een nieuwe videoclip online heeft gezet. Ook kan je playlists aanmaken met video's en liedjes die op Youtube staan wanneer je bij Google een account hebt aangemaakt. Ook handig is dat Youtube gelijkaardige video's en liedjes suggereert of afspeelt die aansluiten bij de video of het liedje dat je voordien hebt afgespeeld. Het gebruik van Youtube is gratis. Je krijgt wel advertenties voorgeschoteld, die moet je er dan bij nemen...

Soundcloud

Van Soundcloud kan je gratis gebruik maken. Je kan er verschillende bekende en minder bekende artiesten terugvinden, die zelf ook muziek via dit platform uploaden. Sommige artiesten posten hier zelfs liedjes die nog niet klaar zijn en/of nog niet op een album zijn uitgebracht. Je vindt er ook 'mixtapes' van DJ's terug waarin verschillende liedjes voorkomen en die dan vaak tot eenzelfde genre behoren.

Spotify

   

Dit is een van de bekendste en populairste muziek-streamingdienst en zowat alle muziek kan je er terugvinden. Slechts enkele artiesten staan niet toe dat hun muziek via dit kanaal wordt verspreid. Er bestaat een gratis versie en een 'premium-versie' waarvoor je  per maand betaalt. In de beide versies kan je zoeken naar welke artiesten, albums of genres je leuk vind waarna je die muziek in volgorde of in 'shuffle-mode' kan afspelen. In de gratis versie krijg je wel advertenties voorgeschoteld, kan je niet verder spoelen en kan je je favoriete liedjes niet beluisteren wanneer je niet online verbonden met het internet bent.

Deezer

Deezer is zeer gelijkaardig aan Spotify. Er bestaat eveneens een gratis versie en een betalende versie.

Apple Music

Van dit programma is er enkel een betalende versie. Als Apple Music-abonnee kun je alles uit de Apple Music-bibliotheek (een nummer, een album of een video) toevoegen aan je collectie. Met alle muziek die je hebt toegevoegd kun je dan de voor jouw ideale afspeellijsten samenstellen. Je kunt deze lijst bewaren om ze ook offline te beluisteren. Verder kan het programma suggesties doen om nieuwe muziek te ontdekken gebaseerd op jouw voorkeuren en wat je al in je collectie hebt.

Concerten en festival

Muziek luisteren bij je thuis of onderweg via je computer, smartphone of tablet is één ding. Je favouriete artiesten en bands live zien spelen is een ander! Lees het artikel 'avondje/dagje uit' op deze website dat hierover gaat.

 

Delen