Gamen

Artikel
Gamen

Een game kost vaak meer dan de aankoop van het spel

Om te kunnen gamen heb je een PC nodig of een spelconsole zoals een Playstation, X-Box of Wii. Ook op je tablet of smartphone kan je gamen. Wil je bepaalde spelen op je PC kunnen spelen, dan moet je er wel voor zorgen dat deze krachtig genoeg is en dat je pc bijvoorbeeld een goede grafische kaart heeft om vlot te kunnen spelen.

Wil je online kunnen gamen, dan heb je ook nog een internetverbinding nodig die snel genoeg is.

Om via het internet toegang te krijgen tot het netwerk van een specifieke game of console moet je soms ook nog een apart abonnement betalen. Dit is bijvoorbeeld zo voor online-games van X-Box en Playstation maar geldt bijvoorbeeld ook voor PC-games zoals World of Warcraft.

Daarnaast moet je ook nog de game zelf kopen. Wil je het nieuwste van het nieuwste, dan betaal je hiervoor meer dan dat je een tijdje wacht tot wanneer de game wordt afgeprijsd. Ook tweedehands worden er games verkocht en sommige winkels zijn bereid je oude games over te nemen in ruil voor een aankoopbon.

Een voorbeeld van wat het zoal kost om een nieuwe game voor een Playstation 4 online te kunnen te spelen:

  • De gameconsole Playstation 4: 349,99 euro
  • Een game voor Playstation 4, bijvoorbeeld “Star Wars Battlefront”: 59,90 euro
  • Abonnement  “Playstation Plus” om online te kunnen gamen met andere Playstation 4 gebruikers: 14,99 euro voor 90 dagen of 49,99 euro voor 365 dagen
  • Internetabonnement, bijvoorbeeld “Internet Fiber” bij Telenet: 49,39 per maand

Ook zijn er gratis spelen die je kan downloaden. Vooral voor op de tablet en smartphone bestaan er veel van dit soort games.

'Free games': vaak niet helemaal gratis

Soms moet je opletten met het downloaden en gebruiken van gratis of free games. Het downloaden en installeren van de game is soms wel gratis maar tijdens het gamen wordt je aangemoedigd toch betalingen te doen. In ruil voor die betaling krijg je dan bijvoorbeeld geen advertenties meer te zien. Ook word je soms aangezet om extra wapens, levens, speeltijd enzovoort tijdens de game te kopen.

Let dus op met deze aankopen! Veel van die games zijn speciaal gemaakt om je te verleiden om toch aankopen te doen. Het gaat vaak per keer slechts over enkele euro's, maar de bedragen kunnen snel oplopen. Zo kan je bijvoorbeeld in volgende game via het 'winkelmandje' bepaalde aankopen doen:

Offline gamen-gezelschapsspelen

Niet alle games behoeven één of ander computertoestel. 'Klassieke' spelen zijn nog steeds populair. Dit gaat over kaartspelen (wiezen, fretten, pokeren enzovoort) maar ook over bordspelen zoals Monopoly, Risk of de Kolonisten van Katan. Soms moet je voor deze spellen niks aankopen of volstaat een pen en papier. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Pictionary (waarbij je aan de hand van tekeningen bijvoorbeeld een filmtitel moet uitbeelden die de anderen moeten raden) en Hints (waarbij je bijvoorbeeld een filmtitel moet uitbeelden die de anderen moeten raden).

Vaak bestaat er ook een computerversie van deze 'klassieke' spelen die je al dan niet online met anderen kan spelen.

Laat het niet uit de hand lopen !

Games spelen is fun en een fijne manier om wat te ontspannen, en het hoeft niet duur te zijn.

Sommigen gaan iets te fel op in het spelen van hun game. Wanneer je dag en nacht achter je computer zit en veel te weinig slaap hierdoor krijgt, wanneer je je familie en vrienden nog amper ziet omdat je constant aan het gamen bent, wanneer je liever gamet dan werk gaat zoeken terwijl je de centen nodig hebt... dan kan het wel eens zijn dat je met soort gameverslaving zit. Ook wanneer de kosten zo hoog oplopen dat je deze bijna niet meer kan betalen, dan heb je een probleem. Laat het niet zo ver komen ! Lees meer over deze 'verslaving' op gameverlsaving.nl

Gamen vs. gokken ?

Gamen of een spel spelen doe je voor je plezier en natuurlijk ook wel om te winnen en/of bepaalde resultaten te behalen.

Het verschil tussen gamen en gokken is dat als je bij gokken geld krijgt als je wint. Verder heeft gokken soms niets of weinig te maken met je skills en vaardigheden en gaat het eerder over 'geluk'. Lees in het artikel 'gokken en kansspelen' hierover meer.

 

Delen