Hoeveel kost studeren?

Artikel
Hoeveel kost studeren?

Studeren kost geld

Studeren brengt allerhande kosten met zich mee: inschrijvingsgeld, aankoop boeken, vervoer, eventueel een kot enzovoort.

Studietoelage

Voor gezinnen die het financieel niet zo breed hebben, bestaat er een zogenaamde studietoelage van de overheid. Gemiddeld 1 op 4 studenten komt hiervoor in aanmerking. Met die toelage zal de overheid meehelpen om de kosten van het studeren te betalen. Zie onderwijs.vlaanderen.be om de voorwaarden te kennen om in aanmerking te komen voor een studietoelage.

Twijfel je of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de sociale dienst of het secretariaat van je school. Zij kunnen met jou nakijken of je in aanmerking komt en hoe en waar je alles moet aanvragen. Ook kan je met vragen hierover bellen naar het gratis nummer 1700, het infonummer van de Vlaamse overheid. Ook kan je je vraag mailen door dit contactformulier te gebruiken.

Inschrijvingsgeld

Wanneer je hogere studies begint, moet je inschrijvingsgeld of studiegeld betalen om aan de lessen te mogen deelnemen.

Het basistarief verschilt per opleiding en is ook afhankelijk van het aantal studiepunten die toegekend zijn aan de vakken waarvoor je je inschrijft. Voor academiejaar 2015-2016 betaal je zo bijvoorbeeld voor een voltijdse basisopleiding van 60 studiepunten normaal gezien 890 euro.

Sommige studenten krijgen een korting op dit basistarief. Dit zijn ten eerste de “beursstudenten”. Voor academiejaar 2015-2016 betalen ze voor een voltijdse basisopleiding van 60 studiepunten 105 euro inschrijvingsgeld in plaats van 890 euro.  Een andere categorie die een korting krijgen op het inschrijvingsgeld  zijn de “bijna-beurstudenten”. Voor academiejaar 2015-2016 betalen dezen voor een voltijdse basisopleiding van 60 studiepunten 470 euro inschrijvingsgeld in plaats van 890 euro. Zie onderwijs.vlaanderen.be voor meer informatie over het inschrijvingsgeld en de voorwaarden waaronder je kortingen op dit inschrijvingsgeld kan krijgen.

Twijfel je of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de sociale dienst of het secretariaat van je school. Zij kunnen met jou nakijken of je in aanmerking komt voor een korting op het inschrijvingsgeld en hoe en waar je alles moet aanvragen. Ook kan je met vragen hierover bellen naar het gratis nummer 1700, het infonummer van de Vlaamse overheid. Ook kan je je vraag mailen door dit contactformulier te gebruiken.

Studiemateriaal

Wie studeert moet ook nog het noodzakelijke materiaal kopen. Dit gaat vaak over de aankoop van studieboeken en cursussen die door de docenten in de les worden gebruikt.

Ook een computer met internetaansluiting is vaak onmisbaar. Veel scholen werken ondertussen met een ‘online- platform’ waar opdrachten worden gegeven, bijkomend lesmateriaal ter beschikking wordt gesteld en waarlangs je ook taken moet indienen.

Daarnaast kan het ook over ander materiaal gaan. Zo moeten studenten voor koksopleiding minstens een set professionele keukenmessen kopen. Deze kosten lopen soms aanzienlijk op.

Kot en/of vervoer

Een belangrijke kwestie is de vraag of je op kot gaat of niet?

Veel jongeren willen dit sowieso omdat ze dan meer zelfstandig kunnen leven. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd, soms omdat het voor sommige studenten en hun ouders te duur is.

Spelen vooral financiële redenen een rol bij de keuze om wel of niet op kot te gaan, kijk dan wat het meest voordelig is: elke dag met eigen vervoer of het openbaar vervoer naar de les gaan en terug of op kot gaan.

  • Hierbij speelt niet alleen de kost van het huren van een kot een rol maar ook de bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld een internetaansluiting op je kot (indien die niet in de huurprijs is inbegrepen) en het feit dat je op kot elke dag zelf voor je eten zal moeten zorgen. 
  • Zou je met je eigen wagen of die van je ouders naar school gaan, moet je ook rekening houden met kosten zoals de aankoop van benzine, de autoverzekering en dergelijke meer. Ga je met het openbaar vervoer, houd dan rekening met de kosten van een abonnement bij de NMBS voor de trein en/of een abonnement bij de LIJN (in Vlaanderen) of de TEC (in Brussel) voor abonnement met de bus en/of de tram of metro. Let hierbij ook op of je niet aanmerking komt voor een korting.

Ook praktische redenen kunnen een rol spelen: er is een verschil tussen een persoon die maar 20 minuten met de bus moet reizen om op school te raken en een persoon die 2 treinen en 1 bus moet nemen en hierdoor telkens 2 uur onderweg is.

De kosten van een kot lopen uiteen. Het hangt er ook van af waarvoor je dan precies kiest. Een echte ‘kamer’ waarbij de keuken, de wc en de badkamer gemeenschappelijk zijn of een ‘studio’ waarbij je je eigen badkamer en keuken hebt: dat maakt nogal een verschil. Ook hangt het ervan af in welke stad en in welk deel van die stad je je kot zoekt. En ook niet onbelangrijk is of de huurprijs ‘all-in’ is of dat je voor bepaalde kosten zoals elektriciteit, internet en zo nog moet bijbetalen.

In volgende krantenartikels kan je lezen wat de gemiddelde kotprijzen in Vlaanderen zijn:

De meeste personen die op kot gaan huren iets op de privé-markt. Sommige hogescholen en universiteiten verhuren ook koten aan hun studenten, vaak aan een lagere prijs dan op de privé-markt. Neem contact op met de sociale dienst of het secretariaat van je school. Zij kunnen met jou nakijken of je in aanmerking komt.

'Budget om van te leven'

Of je nu op kot gaat of niet, elke student heeft ook nog ‘zakgeld’ nodig, om eten en drank te kopen, om eens te kunnen uitgaan. Dit is zeer verschillend per student. Het hangt ervan af hoeveel de ouders willen bijdragen, hoeveel er overschiet van een studietoelage na het betalen van alle hierboven genoemde kosten, of de student zelf nog werkt, enzovoort. Iedereen moet dus zijn eigen rekening maken.   

Lees zeker het artikel 'Wat kost je studentenleventje: uitgaan en zo...' om te zien wat deze kosten allemaal omvatten en voor tips en met minder geld minder te doen!

 

Delen