Wat is dat eigenlijk 'reclamewijsheid'? En wanneer ben je 'reclamewijs'?

Artikel
Wat is dat eigenlijk 'reclamewijsheid'? En wanneer ben je 'reclamewijs'?

Reclame begrijpen is niet simpel...

Eerst en vooral is het nodig om reclame te herkennen en begrijpen. Reclame herkennen klinkt eenvoudig maar dat is niet altijd het geval. Zo wordt er veelal reclame gemaakt in een film of serie, of wordt een spelletje volledig opgebouwd rond een bepaald merk. Het onderscheid tussen de film of het spel en reclame wordt op die manier vertroebeld. Reclame begrijpen omvat ook verschillende stappen. Het is niet alleen nodig dat je weet dat reclame je ertoe aanzet bepaalde producten te kopen. Even belangrijk is het om te weten dat reclame je een positieve gevoel wil geven ten aanzien van het product en bepaalde tactieken gebruikt om dit te bereiken. Het openen van een flesje Cola-Cola wordt zo omschreven als het ‘openen van geluk’.  Ook jongeren aanzetten om bepaalde reclamefilmpjes en/of boodschappen online te delen en te liken is vandaag de dag een belangrijke doelstelling van reclamemakers, waarvan we ons misschien niet altijd bewust zijn.

Kennis opbouwen over reclame is één zaak, een 'moreel oordeel' vellen een ander. Het is ook belangrijk dat je enkele vraagtekens kan plaatsen bij bepaalde zaken in termen van gepastheid en eerlijkheid: “Is het eerlijk om online persoonlijke informatie te gebruiken om in reclame te verwerken? Is het gepast om reclame te plaatsen in kinderfilms?”

Verborgen reclame: let op!

Doordat er vaak op een verborgen manier reclame wordt gemaakt, is het ook nodig om een kritische houding aan te nemen. Let wel, een bepaalde reclame(vorm) leuk vinden, daar is helemaal niets mis mee zolang de reclame duidelijk en eerlijk is.

Een reclamewijze mens neemt dus slimme keuzes als consument, heeft inzicht in reclame, neemt een kritische houding aan en kan een moreel oordeel vellen. Ook zijn er tal van andere zaken waar reclamewijsheid mee verbonden is en het zo waardevol maakt, zoals ons zelfbeeld, privacy en materialisme. In reclame zien we vaak ideaaltypes opduiken van hoe een man en vrouw er uitzien. Het is dan ook belangrijk om te onthouden dat dit niet de werkelijkheid weerspiegelt maar gebruikt wordt om een bepaald product als positief voor te stellen. Meer en meer wordt online persoonlijke informatie gebruikt voor reclamedoeleinden. Wanneer je hier niet op de hoogte van bent en/of niet weet wat je hier tegen kan doen betekent dat ook een teloorgang van je privacy. Een lage reclamewijsheid kan ook leiden tot een overdreven belang hechten aan producten. Immers, als je constant omringd wordt door reclame, en de tactieken en doelstelling ervan niet vat is het moeilijk hier tegenin te gaan.

(Ralf De Wolf, UGent, Adlit project)

Delen