“Reclame werkt niet bij mij”

Artikel
“Reclame werkt niet bij mij”

Reclamemakers gebruiken verschillende technieken om je te overtuigen.

• Herhaling: Om te zorgen dat hun product of merk goed gezien en herkend wordt, gebruiken veel reclamemakers herhaling. Een goed voorbeeld hiervan zijn de herhalingen binnen hetzelfde reclameblok op de televisie.

• Groepsgeest: Omdat mensen graag bij een groep willen horen, geven reclamemakers vaak aan dat er al veel mensen het product gebruiken. (mensen die op je lijken of mensen waar je graag wil op lijken). Door aan te geven dat al veel mensen het product gebruiken, willen reclamemakers je het product doen kopen omdat je 'er ook bij wilt horen'. Dit wordt  bijvoorbeeld gebruikt bij reclame op sociale media waar er aangeduid staat hoeveel vrienden een bepaald merk, product of een bepaalde pagina leuk vinden.

• Getuigenissen: Om de superieure kwaliteit van hun product aan te tonen, gebruiken reclamemakers verklaringen van gewone gebruikers of experts. Hiervoor worden bekende personen, rolmodellen en experten gebruikt.

• Actie-georiënteerd: Door je onder druk te zetten om snel te kiezen zonder al te veel bedenktijd hopen reclamemakers je tot 'impulsaankopen' te bewegen (“wees er snel bij”, “op is op”)

• Associatie: Reclamemakers proberen een verband te leggen tussen hun product en aangename dingen. Dit om hun eigen product even aantrekkelijk te maken. Hiervoor gebruiken ze beroemde of aantrekkelijke fotomodellen, in het oog springende situaties, prachtige landschappen, schattige puppies en ander vergelijkbaar beeldmateriaal.

• Slogans: Krachtige slogans maken het product aantrekkelijk en blijven in je hoofd hangen (bijvoorbeeld: "U heeft goed gekozen!" Vandenborre of “met meer sauskes, meer plezier” DeVos & Lemmens of "Mannen weten waarom" Jupiler).

• 'Teasing': Een techniek waarbij de reclamemakers je nieuwsgierigheid willen prikkelen, vaak door het geven van een voorproefje: ze doen jou verlangen naar het eigenlijke product dat achter de advertentie zit. Deze techniek werkt vaak met symbolen. De teaser is extra effectief als deze tot nadenken aanzet.

• Personalisatie: Reclame kan gebruik maken van persoonsgegevens die je ooit hebt gegeven. Adverteerders kunnen deze gegevens gebruiken om reclameboodschappen aan te passen aan de ontvanger. Een boodschap waarbij je bij naam wordt aangesproken is een voorbeeld van personalisatie. Maar ook reclameboodschappen of advertenties die aangepast worden aan je online surfgeschiedenis of de locatie waar een persoon zich bevindt zijn voorbeelden van personalisatie. Online of mobiele personalisatie is mogelijk via ‘cookies’ of ‘bluetooth’ (voor locatie gebonden personalisatie waarbij je reclame of promoties ontvangt van winkels die zich in de buurt van jouw locatie bevinden).

• ‘Online behavioral advertising’ of ‘retargeting’ is een specifieke vorm van personalisatie als reclametechniek. Hierbij wordt de reclame die verschijnt op een webpagina aangepast op basis van je voorgaand zoekgedrag op het internet. Een voorbeeld: je gaat op zoek naar een paar schoenen en komt terecht op een webshop. Omdat je nog twijfelt over de aankoop sluit je deze webpagina. Een aantal uur later surf je naar een andere website en verschijnt er een banner met de afbeelding van het paar schoenen dat je een paar uur geleden bezocht hebt op de webshop.

• 'Virals': Een nieuwe techniek waarbij het doel is dat je via e-mail of via sociale media de reclameboodschap doorstuurt naar anderen. Dit kan bijvoorbeeld een grappig filmpje, webspelletje of een prijsvraag zijn. In het laatste geval is doorsturen vaak een vereiste om kans op de prijzen te maken. Virale reclame is de online vorm van mond-tot-mond reclame.

• ‘Peer-to-peer marketing’: Eén bepaalde persoon (de zogeheten merkambassadeur) krijgt de opdracht om een merk of product bij andere personen te promoten. De merkambassadeur krijgt in ruil hiervoor dat product of wordt hiervoor betaald. Deze strategie wordt vaak toegepast om een merk te promoten bij jongeren omdat leeftijdsgenoten belangrijk zijn voor deze groep. Wanneer iemand een twitter bericht van een merk retweet of een like geeft voor merkpagina op Facebook dan kan dit ook gezien worden als een vorm van peer-to-peer marketing. Het merk wordt in de kijker gezet en de boodschap van het merk wordt gedeeld onder iemand zijn sociale netwerk.

• 'Buzzen': Een persoon probeert een product of merk uit en probeert vervolgens om naamsbekendheid van het product te krijgen door via mond-tot-mond of peer-to-peer marketing (waarbij een bepaalde persoon -de merkambassadeur- de opdracht krijgt om het merk of product bij andere personen te promoten) de boodschap te verspreiden. Zeker bij nieuwe artikelen kan dit snel voor goede naamsbekendheid zorgen. Buzz marketing wordt vaak gezien als de uitkomst van viral marketing of peer-tot-peer marketing.

(Kristien Daems, Universiteit Antwerpen, Adlit project)

Delen