Reclame op Facebook: vind ik (niet) leuk, maar hoe werkt dat juist?

Artikel
Reclame op Facebook: vind ik (niet) leuk, maar hoe werkt dat juist?

Facebook is toch gratis? Vanwaar haalt het al dat geld?”

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig: Facebook haalt bijna al z’n centen uit reclame. En niet zomaar reclame, NEE! Gepersonaliseerde reclame. Hiermee bedoelen we dat Facebook gebruik maakt van heel kostbare persoonlijke informatie die ze hebben over ons om doelgerichte of gepersonaliseerde reclame te maken voor heel wat bedrijven, die daar vervolgens heel wat geld voor geven.
Neem nu als voorbeeld een jongen van 16 jaar die stapelgek is op voetbal. Deze jongen post en deelt geregeld foto’s over voetbal, schrijft vaak statusupdates over voetbalwedstrijden,  liket veel pagina’s van zijn lievelingsclubs, enzovoort. Op basis van al deze informatie kan het dus goed zijn dat de jongen reclame te zien krijgt op zijn Facebook van een sportmerk (bijvoorbeeld Nike of Adidas). Aan de hand van dit voorbeeld weten we dus ook meteen wie Facebook al deze informatie aanlevert: wij, als actieve gebruikers van Facebook, doen dat. En het is net deze informatie die Facebook heel wat geld oplevert, want hiermee kunnen ze dus gepersonaliseerde reclame maken voor heel wat bedrijven of merken. Slim gezien, niet?

Kunnen we nu op basis van wat we nu weten zeggen dat Facebook volledig gratis is?

Ja en Nee. Ja, want we hoeven er niets voor te betalen in de vorm van geld. Nee, want wij betalen wel in de vorm van persoonlijke informatie. We staan deze informatie af aan Facebook, en hiermee geven we dus ook een deel van onze privacy weg. Nu, een belangrijke vraag is natuurlijk: welke informatie of data gebruikt Facebook allemaal om gepersonaliseerde reclame aan te bieden?
Om een idee te krijgen vind je hieronder een opsomming:

  • Persoonlijke gegevens (bv. geslacht, leeftijd, woonplaats, relationele status, enz.)

  • Voorkeuren en interesses (bv. al je Like-pagina’s, je zoekopdrachten in de FB zoekbalk, enz.)

  • Gedeelde inhoud (bv. statusupdates, posts, foto’s)

  • Real-time locatie (bv. via de locatievoorziening van je smartphone)

  • Sociale contacten (vriendenlijst, chatgebruik uit Facebook Messenger, etc.)

  • Surfgedrag buiten Facebook (bv. je bezochte websites via Google)

Dit lijstje is zeker niet volledig, maar het zou je alvast een goed beeld moeten geven van de data die Facebook verzamelt. Belangrijk om weten is dat Facebook ook andere diensten in zijn bezit heeft, zoals bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram. Deze apps zijn door de jaren heen aangekocht door Facebook, met als gevolg dat alle informatie die hier wordt gedeeld (bijvoorbeeld chatgesprekken, foto’s, enz.) ook hun eigendom is. Deze data kunnen en mogen ze ook gebruiken voor doelgerichte reclame. Kortom, langs de ene kant krijgen we meer reclame te zien die bij ons past. Maar langs de andere kant betalen we ook wel een stuk door een deel van onze privacy op te geven en lijken we eerder het ‘product’ dan de ‘klant’ te zijn van Facebook.

Let dus steeds goed op welke informatie je plaatst en deelt op Facebook! Want eens je persoonlijke informatie online deelt is het moeilijk te verwijderen!

(Brahim Zarouali, Universiteit Antwerpen, Adlit project)

 

 


 

[1] Onderzoeksrapport Apestaartjaren 6 (2016)

Delen