Kan ik zelf bepalen welke online reclame ik te zien krijg?

Artikel
Kan ik zelf bepalen welke online reclame ik te zien krijg?

Als je een website bezoekt of een zoekmachine gebruikt wordt er een klein bestandje (“cookie”) op jouw toestel (bijvoorbeeld een computer of smartphone) geplaatst. Dit bestandje zal op basis van jouw zoekopdrachten en de websites die je bezoekt onthouden wat jouw interesses zijn. Deze worden dan toegevoegd aan een bepaalde doelgroep en een adverteerder kan vervolgens zijn reclame aan die specifieke doelgroep tonen. Zo kan een fietsenwinkel kiezen voor sportieve bezoekers en een advertentie ontwikkelen voor mensen die graag aan wielersport doen. Deze advertentie wordt dan geplaatst op de websites die deze mensen graag bezoeken.

Toch zijn er enkele stappen die je kan ondernemen:

•Zo kan je er voor kiezen om bepaalde advertenties (vb. reclamebanners) niet te zien, door middel van een adblocker. Adblockers zijn programma’s of apps die het downloaden van reclame binnen jouw webbrowser (vb. Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox) blokkeren. Indien je voor een bepaalde webpagina de advertenties wel wilt zien kan je de adblocker voor die pagina uitschakelen (door de webpagina toe te voegen aan de ‘white list’ van de adblocker).

•De Digital Advertising Alliance (“DAA”) biedt je de mogelijkheid om je uit te schrijven voor online reclame op maat. Via hun website youronlinechoices.eu kun je zelf bepalen of je wel of geen gebruik wilt maken van dit soort reclame. Let wel: dit betekent niet dat je geen advertenties meer zal zien wanneer je surft op het internet, je zal alleen geen op maat gemaakte advertenties meer zien.

(Valerie Verdoodt, KULeuven, Adlit project)
 

Delen