Is het een reclameboodschap of is het een deel van het verhaal?

Artikel
Is het een reclameboodschap of is het een deel van het verhaal?

'Product placement' 'in-game advertising' en 'advergames'

Wanneer producten gebruikt of getoond worden in een programma of film waarbij het merk in beeld gebracht wordt is er sprake van "product placement" of "brand placement". Je hebt zeker al eens gezien dat men in een serie of film choco van een bepaald merk eet, of shopt in een bepaalde winkel waarbij de merknaam in beeld gebracht wordt. Of soms wordt de merknaam van een product vernoemd zodat de kijker dit hoort. We beseffen het niet altijd, maar ook dat is reclame!
Oorspronkelijk bestond deze reclamevorm voornamelijk op de televisie, maar vandaag wordt dit ook gebruikt in spelletjes. Deze reclamevorm heet "in-game advertising". Bij racegames heb je vaak de keuze uit bestaande automerken of staan er affiches langs de kant van de weg met reclame voor bepaalde merken. Dat een bekende voetballer merkkledij draagt van sportmerken in het bekende voetbalspel is ook geen toeval. Zo maakt het sportmerk reclame.

App's en spelletjes kunnen zelf ook reclame zijn. App's van winkelketens zijn als het ware mobiele reclameborden voor deze ketens. Spelletjes kunnen zelf reclame zijn wanneer ze gratis worden aangeboden en de merknaam, merklogo of merkfiguur een sleutelrol speelt in het spel. Deze spelletjes heten ‘advergames’ en hebben als doel een merk of nieuw product van dat merk te promoten.

Voorbeeld van een advergame:

Voorbeeld van in-game advertising:

http://1u88jj3r4db2x4txp44yqfj1.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2008/10/billboard-diesel-3-burnout.jpg

Geïntegreerde reclame levert zowel voor de televisie-, filmmakers en spelproducenten als voor de adverteerders een win/win situatie op. De reclamemaker (of 'adverteerder') betaalt de makers van de film, het programma of het spel voor het tonen of vermelden van zijn merk en de reclame van de reclamemaker wordt vertoond in de plaats. De makers kunnen op hun beurt de productie van hun film, programma of spel bekostigen met de prijs die de adverteerder betaalt. Of het ook een win/win situatie is voor de kijker is natuurlijk nog de vraag?

Native advertising

Een sterk doorgedreven vorm van geïntegreerde reclame is "native advertising". Hierbij neemt de reclameboodschap de vorm aan van het medium waarin de boodschap verschijnt. Een voorbeeld van deze reclamevorm is een artikel over broccoli als seizoensgroente. In dat artikel wordt deze groente voorgesteld aan de hand van allerlei recepten en gerechten. Omdat het lijkt alsof dit artikel vanzelfsprekend past binnen het boekje waarin het verschijnt,  is het moeilijk om dit artikel als reclame te herkennen. Maar, de producent van de ingrediënten (die bij naam wordt genoemd: Knorr in dit voorbeeld) kan betaald hebben voor deze plaatsing. Ook in dat geval gaat het dus om reclame. Deze manier van reclamemaken wordt ook vaak gebruikt in geschreven blogs of videoblogs waarbij een bepaald merk gebruikt of uitgetest wordt door de (video) blogger. Websites waar native advertising terug te vinden is zijn onder andere Newsmonkey, YouTube en Facebook.

Voorbeeld van native advertising:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kristien Daems, Universiteit Antwerpen, Adlit project)

 

 

 

 

 

 

Delen