Hoe ga jij om met reclame?

Artikel
Hoe ga jij om met reclame?

7 op de 10 Vlaamse jongeren beweert vaak reclame te vermijden wanneer men ermee geconfronteerd wordt. Bovendien zeggen 8 op de 10 jongeren dat men zich zelden tot nooit laten overtuigen door reclame wanneer men reclame ziet. Jongeren denken dus dat ze erg bewust omgaan met reclame en dat ze zich er niet echt door laten beïnvloeden.
Jongeren communiceren dagelijks met elkaar via het internet. Daarom proberen reclamemakers ervoor te zorgen dat jongeren reclame doorsturen naar vrienden en kennissen via sociale media. Dit doen ze door bijvoorbeeld grappige reclamefilmpjes te maken en te posten op sociale netwerksites zoals Facebook. Maar dat lukt nog niet echt: slechts 2 op de 10 Vlaamse jongeren stuurt regelmatig reclame door naar vrienden, wat toch wel erg weinig is.

Meer en meer merken hebben ook een profiel op sociale media zoals Instagram en Facebook die men kan ‘liken’ of volgen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 5 op de 10 jongeren bepaalde merken volgen op sociale media die men tof vindt. Heel wat jongeren ‘liken’ dus pagina’s van merken wat ervoor zorgt dat zij dagelijks reclameboodschappen te zien krijgen.

Bovendien verzamelen reclamemakers online steeds meer persoonlijke informatie van jou, zoals jouw e-mailadres, jouw interesses en voorkeuren, enzovoort. Dit doen ze om reclame te tonen met merken die jij interessant vindt. Dat betekent dat je enkel reclame te zien krijgt die voor jou interessant is op basis van wat het merk weet van jou. Deze vorm van reclame wordt echter door sommigen gezien als een inbreuk op hun privacy. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ruim 4 op 10 Vlaamse jongeren zich toch wel zorgen maakt over wat bedrijven doen met hun persoonlijke gegevens.

In het onderzoek werd ook gevraagd aan de jongeren of men al dan niet gebruik maakt van "ad blockers". Ad blockers zijn filters die reclame tegenhouden op websites. Op die manier krijgt men geen of minder advertenties te zien en wordt zijn privacy beter beschermt. Bijna 3 op 10 Vlaamse jongeren maakt soms gebruik van ad blockers, terwijl bijna 6 op de 10 niet weet wat ad blockers zijn.
Nu je weet hoe de gemiddelde Vlaamse jongere omgaat met reclame, waar zou je jezelf plaatsen?
 

(Steffi De Jans, UGent, Adlit project)

Delen