Adblockers: de voor- en nadelen

Artikel
Adblockers: de voor- en nadelen

Aan de ene kant kunnen adblockers jouw privacy op internet beter beschermen, aangezien vaak ook ‘tracking cookies’ en ‘scripts’ geblokkeerd worden. Deze worden gebruikt door marketingbedrijven om het surfgedrag van internetgebruikers te volgen, om vervolgens op basis van deze informatie advertenties op maat te tonen.
Een ander voordeel van adblockers is dat ze de surfervaring van de internetgebruiker kunnen verbeteren. De advertenties worden namelijk niet getoond, wat het surfen sneller maakt en waardoor je minder data verbruikt. Bovendien verkleint de kans dat je in contact komt met “malware” (software met als doel schade aan te richten bij degenen die de software installeren) via onbetrouwbare reclame.

Toch zijn er aan het gebruik van adblockers ook enkele belangrijke nadelen verbonden. Aangezien de productie van online artikelen zoals krantenartikelen vaak betaald wordt met de inkomsten van online reclame(banners) zien vele websites hun inkomsten dalen. Dit kan ervoor zorgen dat op lange termijn de kwaliteit van de online inhoud minder goed wordt of dat de productie helemaal moet worden stopgezet. Om dit op te vangen maken websites steeds meer gebruik van geïntegreerde vormen van reclame, waarbij de reclameboodschap vermengd wordt met de inhoudelijke boodschap. Een voorbeeld van geïntegreerde reclame zijn advertorials of publireportages, waarbij de reclameboodschap wordt vermomd als redactioneel artikel. Het wordt dus steeds moeilijker voor internetgebruikers om reclameboodschappen te herkennen.

Sommige websites hebben ook een “adblock wall”, waardoor je als gebruiker van een adblocker wordt gevraagd jouw adblocker uit te schakelen alvorens je toegang krijgt tot de website. Hetzelfde is mogelijk voor bepaalde content zoals teksten, afbeeldingen en video’s. Indien je toch (volledige) toegang wil tot de content/website, zal je de website moeten toevoegen aan de uitzonderingslijst van de adblocker.

(Valerie Verdoodt, KULeuven, Adlit project)

 

Delen