Wat doe je beter niet bij problemen?

Artikel
Wat doe je beter niet bij problemen?

Uitstellen om een oplossing te zoeken

Heb je schulden die je niet meteen kan terug betalen, stel het niet uit om er iets aan te doen. Je zal waarschijnlijk wel wat stress ervaren en je zou liever negeren dat je problemen hebt, dat is normaal. Helaas is het zo dat hoe langer je wacht met actie om iets aan je schulden te doen, hoe moeilijker het wordt om ze op te lossen.

Als je merkt bij jezelf dat je het niet alleen aan kan, geef dat dan toe. Als je snel hulp zoekt, kan het best zijn dat het nog mee valt om een oplossing te vinden.

Je post niet meer openen

Je zal geen zin meer hebben om sommige brieven open te doen omdat je weet dat er geld gevraagd wordt. En elke brief betekent vaak meer geld omdat de intresten zich opstapelen. Deze niet meer openen zal niets veranderen aan je situatie. Integendeel. Je zal steeds meer en meer geld verschuldigd zijn aan je schuldeisers.

Doe de brieven open. Sorteer ze. Maak een overzicht. Bespreek afbetaalmogelijkheden met je schuldeisers of zoek hulp.  

Hopen dat het overwaait

Een rustigere periode geeft soms hoop dat je schuldeiser je vergeten is. Of misschien heeft hij begrip voor jouw situatie gekregen en stopt hij met geld terug te eisen? Niets is minder waar! De kans dat een schuldeiser jou zal ‘vergeten’ of dat hij jou uit begrip met rust zal laten bestaat niet. Ga daar niet van uit en pak je schulden aan.

Een lening aangaan om je andere schulden te betalen

Het kan zijn dat je op het idee komt om een lening aan te gaan om je andere schulden af te betalen. Het lijkt je logisch dat je je schulden groepeert en met één lening alles afbetaalt.

Helaas… Dit is géén oplossing. Je moet met je nieuwe lening schulden betalen die je niet kon betalen, je moet op je nieuwe lening ook intresten betalen. Als je de schulden vroeger niet kon afbetalen, waarom zou je dan deze lening wel kunnen afbetalen? Velen hebben deze aanpak geprobeerd, maar het is niet de juiste!

Vluchten

Misschien denk je aan vluchten of onderduiken. Het lijkt je misschien logisch dat als je van adres verandert, dat men je niet meer zal vinden.

Ook dit is nooit een oplossing. Op de één of andere dag weet men jou zeker terug te vinden. En wie weet hoe hoog je schuldenberg dan al is geworden… Bovendien is het zeer moeilijk om je leven lang met stress te vluchten voor je schuldeisers en je leven niet te kunnen uitbouwen. Vluchten heeft dus geen enkele zin!

Je laten bijstaan door louche figuren

Als je schuldenproblemen hebt, probeer je best voor jezelf eerst alles op een rijtje te zetten. Dan praat je er best over met iemand die je vertrouwt. Bespreek je problemen best niet met mensen die je niet goed kent, geen kennis van zaken hebben of die je niet vertrouwt. Er zijn mensen die profiteren van mensen met problemen. Ga niet in op mensen die je willen helpen maar die je niet kent. Betrouwbare hulp kan je krijgen van mensen waar je zelf vertrouwen in hebt en van de mensen van het JAC, het CAW en het OCMW van je gemeente. 

Illegale manieren om aan geld te geraken

Het is goed om na te denken over mogelijkheden om aan geld te geraken om je schulden af te betalen. Je kan kijken voor een extra job of je kan je auto of andere zaken die je niet zo nodig hebt, verkopen?

Houd het wel allemaal ‘officieel’. Het heeft weinig zin om je in te laten met mensen die jou illegale zaken kunnen aanbieden zoals zwartwerk, drughandel, en dergelijke.

Delen