Een belangrijke overweging wanneer je een woning gaat kopen is natuurlijk de prijs die je zal moeten betalen.
Het lijkt evident dat hoe kleiner de woning, hoe goedkoper die is. Dit is vaak zo maar zeker niet altijd! Er zijn immers nog heel wat andere zaken die ook een rol spelen in de prijs.
Houd rekening met deze zaken, die de prijs van de woning beïnvloeden:
Het is altijd goed om eerst even rond te kijken en prijzen te vergelijken van woningen in dezelfde buurt vooraleer je overgaat tot het kopen van een woning.
Wie een woning koopt moet aan de verkoper een zeer grote som geld betalen. Bijna iedereen moet voor de aankoop van een woning bij de bank geld lenen. Deze lening voor het aankopen van een woning wordt 'hypothecair krediet' genoemd. De bank zal, in jouw plaats, de prijs betalen aan de verkoper van de woning. Jij moet deze som aan de bank terug betalen door gedurende een aantal jaren lang, elke maand een afgesproken bedrag aan de bank te storten. De meeste van deze leningen lopen tussen de 10 en 30 jaar. Je zal uiteraard een flinke som intresten betalen aan de bank omdat zij jou dit geld lenen.
Vooraleer je een woning koopt, is het belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor een hypothecaire lening en hoeveel je kan lenen. Pas dan weet je welk budget je hebt om je woning te kopen, bouwen en/of te verbouwen.
Dit bedrag is afhankelijk van jouw inkomsten en jouw gezinssituatie. Vergelijk verschillende banken. Je kan eerst langs gaan bij je eigen bank en dan ook bij een aantal andere. Je zal zien dat de ene bank duurder is dan de andere. Probeer het laagste tarief te krijgen. Alle banken willen je graag als klant, dus probeer zeker te onderhandelen!
Veel banken proberen jou hun laagste tarief aan te bieden als je ook andere producten bij hen neemt, zoals je schuldsaldoverzekering, je zichtrekening, je woonverzekeringen en dergelijke meer. Je kan zelf kiezen of je hier op ingaat, wees voorbereid dat sommige banken zo te werk gaan.
Kijk ten slotte ook na of je in aanmerking komt voor een 'sociale lening', die minder duur zijn. Deze leningen worden aangeboden door het Vlaams Woningfonds en door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Sinds 1 januari 2014 gelden identiek dezelfde voorwaarden bij deze 2 instellingen.
Op wikifin.be vind je een handige checklist om een woning naar jouw budget te vinden.
Als je een woning koopt, dan raadpleeg je best een notaris of iemand die kennis van zaken heeft. Hij of zij kan jou dan alles uitleggen en de documenten nalezen die je ondertekent. Het is belangrijk dat je nergens je handtekening zet op documenten die je niet goed begrijpt. Het gaat hier immers over grote bedragen.
De aankoop van een woning gebeurt in 2 fases:
Bij het kopen van een woning zal je ook in de meeste gevallen een voorschot moeten betalen bij ondertekening van de compromis. Houd hier rekening mee.
Let op: zorg dat je zeker bent dat je de prijs van de woning kan betalen vooraleer je je handtekening plaatst. Als je het document hebt ondertekent, dan ben je verplicht te betalen wat je bent overeen gekomen. Indien je dan zou zeggen dat je de woning toch niet wil of kan kopen, dan zal je een boete moeten betalen. Net daarom is het aan te raden om vooraleer je de compromis ondertekent, dit laat nalezen door een specialist die je kan vertellen wat de gevolgen zijn van het ondertekenen van die overeenkomst. Specialisten op dit vlak zijn dan notarissen maar ook een advocaat kan hierover goede raad geven.
Zoek raad via deze kanalen:
Een notaris via notaris.be
Een advocaat via advocaat.be
Plannen maken om een woning te kopen is leuk! Maar toch houd je best op voorhand al goed rekening met alle kosten die op je af komen. Hieronder vind je ze even op een rijtje:
Op wikifin.be vind je een 'immo-simulator' waar je de totale kosten van je woonproject kan berekenen.
De terugbetaling van je hypothecair krediet neemt vaak een flinke hap uit je maandelijkse budget. Als je maandelijkse inkomen plots vermindert, bijvoorbeeld omdat je werkloos wordt of ziek bent, dan kan dit voor problemen zorgen bij de terugbetaling van je hypothecair krediet. Hiervoor kan je in Vlaanderen een gratis verzekering afsluiten. Die verzekering springt bij in de betaling van je hypothecair krediet wanneer je inkomen vermindert. Informeer je bij de Vlaamse overheid over de verzekering gewaarborgd wonen.
Bijzonder aan een hypothecaire lening is dat de bank je huis kan verkopen als je je hypothecaire lening niet correct terugbetaalt. De opbrengst van die verkoop gaat dan naar de bank zodat de lening alsnog wordt terugbetaald. Is de opbrengst meer dan dat je nog aan de bank moet, dan is het overschot voor jou. Maar is de opbrengst van die verkoop onvoldoende, dan zal je de overblijvende schuld nog aan de bank moeten bijbetalen.
De bank mag wel niet zomaar je woning verkopen wanneer je de lening niet volgens de afspraken terugbetaalt. De wet legt bepaalde stappen op die de bank verplicht moet volgen. Maar laat het niet zover komen! Heb je moeilijkheden met het afbetalen van je hypothecaire lening neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om verdere problemen te vermijden. Wil de bank niet meewerken aan het zoeken naar een oplossing voor je problemen, schakel dan tijdig professionele hulp bij de je schuldprobleem in. Lees volgende artikel 'schulden en je geraakt er niet zelf uit' om te zien wat deze hulp inhoudt en bij wie je terecht kan.